Varza murată este unul dintre alimentele cele mai îndrăgite de către români, mai ales în sezonul rece.

Fie că o folosim în alte preparate sau o mâncăm ca atare, este una dintre murăturile nelipsite de pe mesele noastre. Varza murată are de asemenea o serie de beneficii pentru sănătatea noastră. Conține toată gama de vitamine B, săruri minerale, vitamina C, acid folic și magneziu.

Un truc surprinzător

Dacă se formează mucegai deasupra verzei, asta înseamnă că în încăpere a fost prea cald sau că varza nu a fost acoperită cu suficientă apă. Mucegaiul se poate îndepărta fără probleme, iar fermentația își va relua cursul firesc.

Pentru a evita însă această problemă, vă oferim un pont la care nu v-ați fi așteptat. Puneți crenguțe de busuioc! Sigur nu vă gândeați că busuiocul ar avea ce căuta într-o rețetă de varză murată, însă este recomandat pentru că păstrează murătura intactă o perioadă lungă de timp, fără a mai face floare.

Cum se prepară varza murată?

Când alegem varza pentru murat, aceasta trebuie să fie bine coaptă, albă şi cu foi subţiri. Căpăţânile să fie îndesate, pline, iar frunzele ferme, neatacate de insecte. Saramura se pregăteşte pe cântar, la fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 g de sare grunjoasă, specială pentru murături. Fiecare varză se taie drept de la cotor, apoi se scobesc înăuntru, unde se adaugă sare. Așezați-le în butoi numai cu cotorul în sus.

Pentru a căpăta cel mai bun gust și savoare, se recomandă ca butoiul în care se pune varza la murat să fie din stejar. De asemenea, este indicat să aibă fixată o cană de metal sau lemn, prevăzută cu un robinet. Butoiul se opăreşte şi se lasă până a doua zi cu apă şi 1 kg de var nestins în el, pentru a se curăţa complet de impurităţi. După aceea se spală din nou, în câteva ape clocotite. Pe fundul butoiului se presară un strat de sare, cimbru, mărar, boabe de porumb şi câteva felii de gutui.

Mai jos vă vom da ingredientele și rețeta completă pentru cea mai bună varză murată.

Ingrediente:

  • Verze, câte încap în butoi (cu aproximație 20-25)
  • 20 de crengi de mărar uscat
  • 10 rădăcini de hrean
  • 10 legături de cimbru uscat
  • 1 pahar de piper boabe
  • 4-5 boabe de porumb
  • 3-4 gutui galbene
  • aproximativ 1,5 kg de sare grunjoasă

Mod de preparare:

Se spală varza, se îndepărtează primul strat de frunze și se scot cotoarele. După aceea, se spală gutuile, li se îndepărtează cotoarele și se taie în patru bucăți. În interiorul fiecărei verze se adaugă câte o lingură de sare. Se adaugă restul ingredientelor, iar după aceea alt rând de verze.

După aceea se toarnă saramura în butoi și deasupra se pun câteva crenguțe de mărar. Butoiul se păstrează la loc răcoros și umbros. După a doua zi, trebuie să suflați în varză cu o țeavă, timp de zece zile, pentru a nu prinde floare. După aceste zece zile, varza murată va putea fi mâncată peste cinci săptămâni.