Cercetări de dată recentă arată că proteinele consumate la prima oră a zilei sunt extrem de importante. Conform Societății Americane pentru Nutriție, majoritatea oamenilor care obișnuiește să ia micul dejun nu mănâncă suficiente proteine și își ia doza de proteine seara, la cină. Pe de altă parte, există alimente care nu ar trebui consumate la micul dejun.

Uneori prețuim confortul în detrimentul alimentației

Uneori prețuim confortul în detrimentul alimentației, mai ales când vine vorba de micul dejun. Când te grăbești să ieși pe ușă în fiecare dimineață, probabil că nu ai timp să prepari un mic dejun plin de nutrienți și te înfigi în alimente procesate.

Din păcate, multe alimente procesate pot contribui la probleme precum un intestin dezechilibrat și la creșterea în greutate. A ști ce alimente trebuie să eviți și cu ce să le înlocuiești reprezintă un pas important spre un organism mai sănătos, subliniază Shefinds.

Aflați mai multe despre riscurile specifice ale fiecăruia dintre aceste patru alimente și care sunt alternativele mai sănătoase.

1. Cereale cu zahăr

„Acele cereale foarte colorate, îndulcite, pot oferi zahărul necesar pentru o zi plină, dar nu sunt prietene cu intestinul tău”, avertizează medicul Jan Bulaji.

Aceste cereale sunt pline cu zaharuri rafinate și foarte puține fibre, perturbând echilibrul bacteriilor din intestin și ducând la inflamație. Nu este un secret că un consum excesiv de zahăr poate duce la multe probleme de sănătate. Studiile arată că alimentele bogate în zahăr pot modifica compoziția microbiotei intestinale, contribuind la inflamație.

Cerealele nu sunt singurele alimente pe care trebuie să le evitați la micul dejun. Clătitele, de exemplu, conțin și ele mult unt, zahăr și ingrediente procesate. Consumul frecvent poate duce la creșterea în greutate, inflamații și îmbătrânire mai rapidă.

2. Mezelurile și alte cărnuri procesate

„Slănina, cârnații și alte cărnuri procesate sunt adesea elementele de bază ale unui mic dejun rapid, dar sunt pline de grăsimi saturate și aditivi”, spune Bulaji.

Ea avertizează că aceste grăsimi pot favoriza inflamația din intestin și pot împiedica creșterea bacteriilor benefice. De fapt, studiile arată o legătură între consumul ridicat de carne procesată și riscul crescut al unor boli inflamatorii intestinale.

Grăsimile saturate și aditivii din carnea procesată pot perturba echilibrul bacteriilor intestinale și pot contribui la inflamarea intestinului, care, așa cum am menționat deja, este legată de problemele digestive și de creșterea în greutate.

Alternativa mai sănătoasă: omletă de legume

„În locul mezelurilor, optează pentru o omletă cu legume”, recomandă Bulaji. Ouăle oferă proteine ​​cu valoare biologică ridicată și nutrienți precum colina, care susțin sănătatea intestinală. „Aruncă în omletă și câteva legume bogate în fibre, cum ar fi spanacul, ardeiul gras și ciupercile pentru un plus de impuls”, sugerează ea.

3. Produsele de patiserie

Deși o gogoașă, un pateu cu brânză sau o tartă cu fructe pot fi o modalitate delicioasă de a începe ziua, experții avertizează că nu este și cea mai sănătoasă cale de urmat. De fapt, produsele de patiserie, bogate în carbohidrați rafinați, sunt cea mai bună modalitate de a crește zahărul din sânge.

„Gogoșile, brioșele, prăjiturile, cornurile și oricare dintre aceste produse de patiserie sunt, de fapt, o bombă de zahăr”, spune medicul Frank Hu.

Cea mai bună combinație pentru micul dejun ar trebui să includă o sursă de proteine ​​slabe, cum ar fi albușul de ou, brânza de vaci sau iaurtul grecesc fără grăsimi. Alături de legume și fructe de pădure, acesta poate fi un mic dejun ideal, care nu va crește zahărul din sânge.

iaurt cu fructe
SURSA FOTO: Dreamstime

4. Iaurturile cu arome

Iaurtul este un adaos minunat la micul dejun, dar soiurile aromate sunt pline de zaharuri adăugate și arome artificiale. Consumul excesiv de zahăr poate perturba echilibrul bacteriilor intestinale, ducând la o scădere a microbilor benefici.

Așa apare inflamația intestinală și creșterea în greutate. Dar riscurile nu se opresc aici. Culorile sau aromele artificiale din iaurturile aromate pot provoca probleme de sănătate, cum ar fi migrene și erupții cutanate.

Alternativă mai sănătoasă:

„Alege iaurt simplu grecesc în locul soiurilor aromate, pentru a evita zaharurile adăugate”, spune Bulaji.

Iaurtul grecesc are beneficii, fiind bogat în probiotice, care susțin un echilibru sănătos al bacteriilor intestinale.