‘Vânzarea cât mai rapidă a activelor de stat nu este un scop în sine, chiar dacă credem că putem atinge obiectivul de a colecta 4 miliarde de euro în 2011’, declară ministrul într-un interviu în ziarul economic francez Les Echos, citat de AFP.

Guvernul socialist s-a angajat în primăvară să procedeze la privatizări masive pentru ca ţara supraîndatorată să nu intre în incapacitate de plată, sub presiunea creditorilor ei. Acest lucru presupune cedarea de active în valoare de 50 de miliarde de euro până în 2015 şi de 5 miliarde până la sfârşitul anului.

Printre altele, ministrul declară că ţara sa ar trebui să se întoarcă ‘în doi sau trei ani’ la nivelul PIB-ului din 2009, cu condiţia ca exporturile să crească de la 10 la 14% din PIB, iar turismul să cunoască o creştere anuală de 16%.

‘În acest an, veniturile din acest sector vor creşte cu 10%’, spune Chryssohoidis.

El subliniază totuşi ca adoptarea unui ‘plan european de creştere’ este ‘indispensabil’ dacă Grecia, ale cărei 80% din exporturi sunt îndreptate spre zona euro, vrea să îşi recâştige competitivitatea.

Revenind la criza datoriilor, el a explicat că problemele Greciei sunt legate de ‘modelul economic’ al ei, marcat de predominanţa întreprinderilor mici foarte puţin creatoare de locuri de muncă. În plus, ‘la începutul anilor 1990, am pierdut mii de locuri de muncă din cauza delocalizărilor spre Balcani şi Europa de Est care ofereau costuri de producţie mai reduse’.
În consecinţă, sectorul public, pe care guvernul actual încearcă să îl reducă şi să îl facă mai eficient, ‘s-a umflat fără măsură’, subliniază Chryssohoidis.
SURSA: Agerpres