În medie, în fiecare zi lucrătoare o filială îşi suspendă definitiv operaţiunile, obiectivul băncilor este de a-şi reduce reţeaua de sucursale în Grecia cu 800 până la 1.000 de unităţi până în 2017.

‘În perioada actuală, până la două filiale sunt închise zilnic în ţară. Cea mai mare parte a ajustărilor vor avea loc în 2013 şi 2014, iar după aceea închiderile se vor desfăşura într-un ritm mai lent’, a declarat un oficial bancar.

La sfârşitul lui 2012, reţeaua combinată a băncilor din Grecia se ridica la 3.350 de filiale. După finalizarea restructurării, vor exista între 2.350 şi 2.500 de unităţi, o reducere de 25-30%.

La sfârşitul primului trimestru din 2013, Piraeus avea cea mai mare reţea, de 1.300 de unităţi, urmată de Alpha, cu 730 de filiale, Eurobank cu 630 de sucursale şi National Bank of Greece, cu 500 de unităţi. Numărul de angajaţi din cele patru mari bănci de importanţă sistemică va fi redus cu peste 20%, de la aproximativ 43.000 de persoane în prezent.

Deja Piraeus a anunţat că 2.182 de angajaţi vor pleca în urma acceptării schemei de plecări voluntare, National Bank of Greece vrea să renunţe la 2.000 de persoane iar Eurobank are ca obiectiv concedierea a 800 de angajaţi.

Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings estima că eforturile celor patru bănci de importanţă sistemică din Grecia de a-şi restructura activitatea şi de a integra recentele achiziţii bancare ar putea duce la reduceri de costuri şi ar putea sprijini profiturile şi capitalul.

Totuşi, agenţia avertizează că rămân riscuri dacă se prelungeşte şi se adânceşte recesiunea în Grecia, iar planificatele reduceri de costuri nu se materializează.

Fitch se aşteaptă ca economiile realizate în primul semestru din acest an prin restructurare şi integrare să ducă la o eficienţă mai sporită. Din semestrul doi din 2012, Piraeus a fost cea mai activă în achiziţii bancare, obţinând active totale de 95 miliarde de euro şi o poziţie de lider în Grecia, cu o cotă de piaţă de piaţă la împrumuturi şi depozite de aproximativ 30%. De asemenea, Alpha a achiziţionat Emporiki Bank, iar Eurobank a cumpărat New Hellenic Postbank şi New Proton Bank, cele două bănci având active totale de 74 miliarde de euro şi, respectiv, 82 miliarde de euro, la sfârşit lunii iunie 2013.

National Bank of Greece (NBG), cea mai mare bancă elenă după active (110 miliarde de euro), a fost mai puţin activă în consolidarea internă, dar a beneficiat de operaţiunile profitabile ale subsidiarei din Turcia.

În ciuda climatului dificil din Grecia, profitabilitatea celor patru bănci de importanţă sistemică s-a îmbunătăţit în primul semestru din acest an, beneficiind de costurile de finanţare mai scăzute şi de scăderea creditelor neperformante. Reducerile de costuri în urma recentelor achiziţii, împreună cu o scădere suplimentară a costurilor de finanţare şi o încetinire a deteriorării calităţii activelor, ar putea îmbunătăţi profitabilitatea băncilor pe plan intern în 2013 şi 2014, apreciază Fitch.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank). AGERPRES