'Solicităm o decizie unanimă asupra faptului că niciun stat nu-şi va închide unilateral frontierele până la 6 martie (…), în caz contrar guvernul grec nu va accepta textul concluziilor summitului' actual, a precizat această sursă.

Sosirea a peste un milion de refugiaţi şi migranţi în Europa anul trecut a provocat reacţia unora dintre statele din Europa Centrală, care au impus restricţii la frontiere.

Grecia, principală poartă de intrare a migranţilor, se teme că mii de refugiaţi ar putea fi blocaţi pe teritoriul său după introducerea acestor restricţii unilaterale.

De vineri, la ora locală 08:00 (07:00 GMT), Austria nu mai primeşte decât 80 de solicitanţi de azil pe zi şi 3.200 de migranţi în tranzit. Toţi trebuie să se prezinte la postul de trecere a frontierei de la Spielfeld, la graniţa cu Slovenia, unde a fost instalat un important dispozitiv.

'Dacă Austria îşi închide frontierele, va exista un efect de domino către noi', a explicat sursa guvernamentală greacă.

'Cancelarul german Angela Merkel s-a angajat să nu-şi schimbe poziţia (până la 6 martie). Le vom cere celorlalte ţări membre să facă acelaşi lucru', a adăugat această sursă oficială, sub acoperirea anonimatului.

Potrivit DPA, discuţiile în formatul de 28 vor fi reluate la ora locală 15:30 (14:30 GMT), în prezent având loc discuţii bilaterale, a scris pe Twitter Preben Aamann, purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk.

SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: