Aşa că anul acesta Google ridică miza şi le oferă hackerilor un milion de motive pentru a încerca să doboare Google Chrome. Astfel, celor care vor câştiga această provocare în cadrul concursului ce are loc săptămâna viitoare în Vancouver, li se vor oferi premii în valoare totală de un milion de dolari, a anunţat Google. 60.000 de dolari este premiul pentru fiecare dintre concurenţii care reuşesc să doboare total Chrome şi 40.000 de dolari pentru cei care reuşesc doar parţial să spargă browserul.

Însă Chrome nu este singurul participant la concursul ce începe pe 7 martie: Apple Safari, Microsoft Internet Explorer şi Mozilla Firefox vor fi cele pe care specialiştii le vor exploata în încercarea de a descoperi vulnerabilităţi.

În plus, organizatorul concursului, Hewlett-Packard, intenţionează să ofere 60.000 de dolari pentru câştigătorul care se plasează pe locul întâi, 35.000 de dolari pentru locul doi şi 15.000 de dolari concurentului de pe locul al treilea.

De ce este Google dispus să plătească până la un milion de dolari pentru a-şi vedea browserul doborât public? Aşa cum compania explică pe blog, acest concurs anual de hacking oferă şansa de a testa Chrome în faţa unora dintre cei mai buni hackeri şi de a identifica posibilele defecte. În schimbul premiului său, Google le cere posibililor câştigători un raport detaliat cu privire la problemele de securitate descoperite. "Nu numai că putem rezolva eventualele erori, dar prin studierea vulnerabilităţilor putem îmbunătăţi sistemul şi îi putem proteja mai bine pe utilizatorii noştri", au spus inginerii de securitate de la Chrome, Chris Evans şi Justin Schuh.

Însă de când Chrome a fost pus pe lista "victimelor" în cadrul competiţiei Pwn2Own, hackerii nici măcar nu au încercat să spargă browserul, concentrându-şi atenţia pe descoperirea de erori la alte softuri sau dispozitive. Pentru că sistemele de securitate sunt dezvoltate cu mult timp înainte de competiţie, este puţin probabil ca "armura" browserului Chrome să poată fi spartă de hackeri, notează Forbes. Nici măcar anul trecut, când Google a pus în joc un premiu suplimentar de 20.000 de dolari, nu s-a încumetat nimeni să accepte această provocare. "Chiar dacă suntem mândri de succesul înregistrat de Chrome în competiţiile anterioare, pentru că nu primim niciun exploit este mai dificil să învăţăm şi să îmbunătăţim", au spus inginerii Chrome.

La competiţia de anul trecut, marele învins a fost Apple: browserul Safari a cedat în faţa atacului hackerilor în numai cinci secunde! Internet Explorer 8 a fost şi el spart. iPhone4 Şi Blackberry Torch au cedat, la rândul lor, după câteva minute.