Fiscul francez cere gigantului american Google suma de un miliard de euro, după ce a realizat o anchetă asupra "preţurilor de transfer" practicate între filiala din Franţa a acestei societăţi şi holdingul ei irlandez, relatează AFP, care citează ediţia de miercuri a săptămânalului "Le Canard".Potrivit publicaţiei franceze, problema acestor penalităţi ar fi fost abordată luni în timpul discuţiilor dintre liderul de la Elysée, Francois Hollande, şi preşedintele Google, Eric Schnidt, întâlnire ce a avut ca principal punct pe agendă demersurile editorilor europeni de presă pe internet pentru a se adopta o legislaţie care să taxeze motoarele de căutare. Într-un comunicat emis după întâlnire, preşedinţia franceză a precizat că solicită demararea rapidă a unor negocieri între această societate şi editorii de presă pe internet, Francois Hollande pronunţându-se în favoarea adoptării unei legi care să impună o astfel de taxă.

"Dacă până la sfârşitul anului negocierile dintre Google şi editorii de presă nu se finalizează cu succes, atunci Google ştie deja ce îl aşteaptă: plata a un miliard’, scrie săptămânalul francez. ‘Aşadar, cu siguranţă că vor fi negocieri", consideră publicaţia. Ministerul francez de finanţe a refuzat să face orice comentariu, invocând secretul fiscal.

Această sumă ar reprezenta impozitul pe profit şi TVA de la plata cărora Google s-a sustras între anii 2008 şi 2010 prin tehnica preţurilor de transfer. Astfel, printr-o serie de montaje financiare, numite ”sandwich olandez’ sau "dublu irlandez", Google nu a plătit statului francez decât un procent redus din impozitele datorate, întrucât cele mai multe din veniturile declarate în Irlanda, după ce au trecut mai întâi printr-o societate intermediară din Olanda, au fost transferate în paradisul fiscal din Insulele Bermude, unde este înregistrată filiala Google Ireland Holdings.

Potrivit estimărilor publicate de Le Canard, Google ar fi avut în Franţa anul trecut o cifră de afaceri cuprinsă între 1,25 şi 1,4 miliarde de euro, bani obţinuţi în principal din publicitatea pe internet, dar a plătit fiscului francez impozite de numai 5 milioane de euro.