Gigi Becali a răbufnit! Latifundiarul din Pipera este foc şi pară pentru că autorităţile din România l-ar ignora complet.

“De ce de la mine nu primiți și de la olandezi primiți?”

Mai exact, Becali vrea ca autorităţile din România să-i permită să distribuie medicamente antivirale anti-COVID în farmacii, pentru ca oamenii să nu le mai achiziţioneze pe pe piaţa neagră. Este vorba despre Arbidol, un mediment antiviral care se fabrică şi în ţara noastră, însă este exportat în Rusia.

Gigi Becali afirmă că, la clinica pe care o deţine, poate produce 10.000 de pastile de Arbidol pe oră şi este dispusă să fabrice imediat pentru nevoile din România.

“Avem fabrică de Arbidol la Otopeni, care fabrică pentru Rusia. La clinica mea am luat aprobare să fabric Arbidol, deci la ora asta eu fabric Arbidol, am aparatură pentru a face 10.000 de pastile pe oră. Ei îți dau aprobare să fabrici, dar strict pentru pacienții mei, nu îți dau voie să îl pui pe piață. (…)

Dacă ei îmi aprobă, iau substanță activă din India pentru Arbidol. În 3-4 zile vine substanța și după fabric pentru toată România, fac cadou. De ce de la mine nu primiți și de la olandezi primiți?”, a declarat Becali pentru Antena 3.

Directorul Agenţiei Naţionale a Medicamentului explică situaţia în care se află Becali

Robert Ancuceanu, directorul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, a explicat de ce o astfel de aprobare nu se poate acorda în acest moment: nu există încă dovezi că ar fi eficace împotriva COVID-19 şi, de aceea, nu este inclus în protocolul oficial de tratament.

“Deocamdată protocolul oficial de COVID din România nu recomandă Arbidolul, este trecut la alte antivirale pentru care nu există suficiente dovezi de eficacitate, așa menționează protocolul în prezent”, a declarat directorul ANMDMR.

“Nu avem o bază legală prin care Agenția să emită o autorizație, chiar și de nevoi speciale”

Cum ajunge însă un medicament pe lista aprobată? Robert Ancuceanu a explicat ce demersuri ar trebui să facă Gigi Becali în acest caz.

“Conform articolului 6 din directiva 2001/83, niciun medicament nu poate fi pus pe piață fără autorizație acordată de Agenția Europeană a Medicamentului sau Agenția Națională a Medicamentului. Trebuie să obțină o autorizație de punere pe piață.

Pentru aceasta se depun niște documente prevăzute în direcția 2001/83 și care sunt agreate în toate regiunile mari geopolitice ale lumii. Ele sunt evaluate și se acordă autorizație de punere pe piață. O variantă alternativă mai rapidă în această perioadă este o autorizație de nevoi speciale pentru medicamentele care sunt incluse și recomandate în protocolul de tratament COVID-19. (…)

Știm că există niște medicamente pe care domnul Becali vrea să le aducă în România, dar nu avem o bază legală prin care Agenția să emită o autorizație, chiar și de nevoi speciale, pentru că nu este inclus în protocolul de specialitate.

Altă variantă ar fi să existe o solicitare a comisiei de specialitate, Comisia de Boli Infecțioase de exemplu, și Ministerul Sănătății ține cont de solicitarea comisiei, de necesarul respectiv și se solicită emiterea unei autorizații de nevoi speciale. Comisia de specialitate este cea care decide dacă medicamentul respectiv este necesar și în ce cantități”, a declarat directorul ANMDMR.