Rachetele hipersonice, precum şi cele balistice tradiţionale care pot transporta arme nucleare, pot zbura cu de peste cinci ori viteza sunetului. În schimb, armele hipersonice sunt capabile să călătorească la asemenea viteze și pot fi reorientate și ghidate în timp ce se apropie de țintă, precum rachetele de croazieră.

„Această armă, din cauza razei sale nelimitate, ar putea zbura cu ușurință peste Polul Sud, către Statele Unite, oferindu-i anumite capacități împotriva cărora cu greu te poți apăra”, explică Peter Brookes, expert în armele de distrugere în masă la Heritage Foundation, potrivit Daily Signal.

„De ani și ani, întorcându-ne la Războiul Rece, ne-am dezvoltat capacitățile radar privind doar la lucrurile care vin de dinspre Polul Nord sau dinspre est și vest, dar nu și dinspre sud”, susține expertul.

Arma chineză provoacă interesele americane

Peter Brookes spune că arma testată de China este una strategică. ”Și, da, provoacă interesele americane și se înscrie pe linia de creștere recentă, de către China, a capacităților forțelor lor strategice. Este vorba de o armă strategică. Focosul pe care îl poartă poate fi convențional sau strategic, o armă nucleară”, spune acesta.

În opinia sa, nu are cum să fie o veste bună, având în vedere tensiunile tot mai mari dintre China și Statele Unite. Mai mult, susține el, o astfel de armă oferă clar Chinei o pârghie de presiune la nivel internațional.

Are o rază de acțiune nelimitată

Cel important lucru este că arma chinezilor are o rază de acțiune nelimitată. ”Ceea ce fac chinezii cu această armă este că lansează un vehicul cu alunecare hipersonică, care poate fi direcționat și manevrat către o țintă”, explică Brookes. Deci, va ajunge pe vehiculul de lansare spațială pe orbita joasă a Pământului, apoi va înconjura globul.

După care vehiculul cu alunecare hipersonică se va desprinde de ceea numim ”nava-mamă” sau vehiculul de lansare în spațiu și își va găsi drumul către ținta sa. În consecința, dată fiind raza sa nelimitată, arma ar putea zbura peste Polul Sud, cu ținta Statele Unite.

China nu este singurul stat care dezvoltă tehnologia armelor hipersonice. SUA au dezvoltat o astfel de tehnologie, cel puțin de la începutul anilor 2000.