Malta este un arhipelag format din şase insule, dintre care doar trei locuite, situat în inima Mediteranei, o poziţie care i-a asigurat acestei ţări influenţe din toate părţile. Cel mai impresionant la Malta este faptul că un stat atât de mic, cu o istorie şi o cultură atât de bogate, le poate oferi vizitatorilor o experienţă atât de diversificată. Este locul unde au trăit Cavalerii Sfântului Ioan, purtătorii Crucei Malteze, locul unde poţi să te deconectezi de realitate întins pe plajă, privind peisajele superbe, sau locul unde distracţia ţine până în zori.

Malta este stat membru al Uniunii Europene (şi trecut la euro în 2008), deci cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru călătorie. Pe cont propriu, însă, este mai complicat să ajungi aici. Zboruri directe nu sunt, în afară de cele ale Air Malta şi cursele charter, organizate de agenţiile de turism, sau una Lufthansa cu escală la Frankfurt, dar poţi lua curse combinate, în special din Italia, de unde sunt zboruri regulate spre Malta. O altă variantă este zborul spre Sicilia (Catania) şi apoi traversarea cu feribotul.

Circulaţie pe model britanic

Dacă te gândeşti să închiriezi o maşină ca să explorezi individual Malta, ţine cont că aici se circulă pe modelul englez, pe partea stângă a drumului, invers decât la noi, iar semnele de circulaţie sunt destul de scumpe la vedere, dar starea drumurilor este bună.

Preţurile pentru închirierea maşinilor pleacă de la 30 de euro pe zi, dar pe măsură ce creşte numărul zilelor, tariful pe zi scade semnificativ. Nu te aştepta să găseşti pe şosele maşini după care să-ţi suceşti gâtul, pentru că vei vedea în mare parte hârburi. Tarifele la taxi sunt relativ mari, folosesc ceasurile şi te taxează la numărul de persoane, astfel că cel mai bine este să stabileşti tariful înainte să urci.

Autobuze cu iz de anii ’50

O variantă mai ieftină de transport o reprezintă autobuzele, care sunt multe, ieftine şi duc peste tot pe unde ai nevoie, însă sunt foarte vechi şi zgomotoase, vei simţi că te întorci în timp, tocmai în anii ’50, iar aerul condiţionat iese total din discuţie. Şoferii nu sunt prea încântaţi când trebuie să dea restul la bancnote mari, aşa că asigură-te ca ai mărunt, iar când vrei sa cobori trebuie să „activezi alarma”, adică să tragi de un şnur conectat la un clopoţel… Nu uita să le consulţi programul de funcţionare, pentru că acestea circulă până pe la ora 22.00, cu mici excepţii.

O ţară sigură

În ceea ce priveşte siguranţa personală, nu ai motive să-ţi faci griji, pentru că Malta este o ţară cu un nivel al criminalităţii scăzut. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe. E bine de ştiut că România nu are nicio misiune diplomatică în Malta, dar, ca cetăţean european, te poţi adresa ambasadelor altor state UE.

Apa de la robinet este bună de băut, dar mulţi turişti susţin că este sărată şi te sfătuiesc să cumperi apă îmbuteliată. Semn că britanicii şi-au lasat amprenta aici, prizele sunt cu trei pini, aşa că ia cu tine şi un adaptor, deşi în unele hoteluri poţi întâlni prize ca acasă.

Limba engleză, limbă oficială

Limbile oficiale în acestă ţară sunt malteza, de origine semită şi, din fericire, engleza, dat fiind faptul că Malta este o fostă colonie britanică. Astfel că, odată ajuns aici, nu trebuie să-ţi faci probleme în ceea ce priveşte comunicarea. Pe lângă asta, şi italiana este o limbă pe care o vorbesc mulţi maltezi şi mai rar, şi franceza.

Limba malteză sună mai degrabă arabică decât europeană, dar a o considera o limbă arabă sau un dialect al acesteia este ofensator pentru maltezi. Cel mai dificil îţi va fi să pronunţi cuvintele pe care le vezi scrise, malteza având reguli fonetice foarte diferite, aşa că nu-ţi face mari speranţe că ai să reţii prea multe cuvinte sau expresii.

Buna dispoziţie îi caracterizează pe maltezi

Oamenii sunt în general calmi, primitori şi prietenoşi, cu o bună dispoziţie contagioasă de multe ori. Este o ţară romano-catolică şi este bine să le respecţi religia, mai ales în biserici, unde trebuie să te îmbraci corespunzător. De asemenea, evită ţinutele prea văratice când eşti departe de plajă.

Malta este o destinaţie de vacanţă care abia începe să devină populară printre români. Mulţi o ştiu doar ca pe un loc ideal pentru plajă, dar Malta are mult mai multe de oferit, pe tot parcursul anului.

Cei interesaţi în special de litoral trebuie să ştie că soarele arde puternic în miezul verii, astfel că şi primăvara târziu sau toamna devreme sunt perioade bune de vizitat, căci soarele este mai îndurător. De asemenea, ţărmul este în mare parte stâncos, însă vei găsi şi plaje cu nisip. Apa este poate cea mai mare atracţie la litoralul maltez, pentru că este foarte limpede, iar nuanţele combinate de turcoaz şi albastru-cerneală care se scaldă în Mediterană, împreună cu stâncile lucioase de culoarea mierii creează imagimi spectaculoase.

Încărcată de istorie

Dar Malta nu se rezumă la ţărm, dată fiind istoria de peste 7.000 de ani care spune atât de multe poveşti despre cultura şi identitatea acestui ţinut.

Primi veniţi aici au fost fenicienii, urmaţi de cartaginezi şi de romani, apoi arabii au ocupat arhipelagul până când au fost alungaţi în 1249, însă până atunci şi-au lăsat decisiv amprenta asupra acestor locuri. În 1530, Malta a devenit fieful Ordinului Cavalerilor Ioaniţi din Ierusalim, până când Malta a fost ocupată, pentru puţin timp, de Napoleon Bonaparte, ca apoi să devină colonie britanică până în 1964. Aşa se explică şi diversitatea pe care o oferă Malta.

Fii atent ce excursii alegi!

Agenţiile de turism care au Malta în portofoliu organizează excursii care acoperă în mare măsură principalele minunăţii ale insulei Malta, tururi ale celorlalte două insule locuite, Gozo şi Comino, sau a insulei vecine, Sicilia.

Unii turişti sunt mulţumiţi de ele, alţii îi sfătuiesc pe cei care le calcă pe urme să caute excursii organizate de agenţiile de acolo. Indiferent ce variantă alegi, încearcă să compari ofertele şi fii atent la ce include fiecare.
Mdina şi Valletta, trecut şi prezent

Valletta este capitala ţării, un oraş-port care se află pe insula principală a arhipelagului. Nu rata aici Catedrala Sf. Ioan, o magnifică construcţie medievală, celebră pentru capodopera lui Caravaggio, Grădinile Barakka, de unde poţi vedea intrarea în Grand Harbour, cel mai mare port natural din Mediterană, şi Palatul Marilor Maeştri. La Centrul de Conferinţe Mediteraneean veţi putea urmări Malta Experience, un show dramatic care ilustrează istoria ţării, ideal pentru turiştii care nu au apucat să afle prea multe despre destinaţia lor înainte să ajungă.

Mdina, fosta capitală a Maltei, este un oraş medieval împrejmuit de ziduri, unde trebuie să vizitezi Catedrala Sf. Paul şi cetatea locuită, „Oraşul Tăcerii”, locul unde s-au filmat „Gladiatorul” şi „Contele de Monte Cristo”.  În afara zidurilor se află oraşul Rabat, care pe vremea ocupaţiei arabe forma suburbiile Mdinei şi unde poţi vedea catacombele lui St. Paul şi St. Agatha.

St. Julian, centru distracţiei

Mai aveţi de văzut în Malta oraşul-cetate Victoriosa, care a fost centrul de unde conduceau cavalerii ioaniţi, dar şi sediul inchiziţiei papale, Marsaxlokk, cel mai mare sat pescăresc al ţării.

Pentru o experienţă mult mai modernă, îţi recomandăm Sliema şi St. Julian, care, în sezon, sunt luate cu asalt de turişti şi unde străzile sunt animate până în zori. St. Julian este renumit pentru viaţa de noapte. Aici sunt cele mai multe hoteluri, restaurante, cluburi şi baruri din Malta, dar sunt şi cele mai potrivite destinaţii pentru împătimiţii shoppingului, pentru că aici găsesc cele mai multe magazine.

Minunăţiile albastre

Grotele Albastre şi Fereastra Albastră nu trebuie să-ţi scape în afara itinerariului din Malta. Apa, care prinde nuanţe incredibile de albastru datorită soarelui şi a stâncilor, este atât de clară încât vei vedea şi cele mai mici şi camuflate vietăţi de pe fundul apei. Fereastra Albastră este ca o arcadă săpată de apa mării în stâncă.

Merită văzută o festa, adică o sărbătoare locală, cum obişnuiesc maltezi să organizeze în toate oraşele şi satele, în special de sărbători, care sunt concentrate în mare parte în lunile de vară. Pregăteşte-ţi urechile pentru că vei fi asurzit de exploziile miilor de petarde care marchează aceste evenimente.

Bucătărie prin excelenţă mediteraneană

Pentru a şti ce merită să încerci odată pus la masă în Malta, Emanuel Ciocu, editorul site-ului cevabun.ro  ne-a făcut o descriere detaliată a bucătăriei de pe această insulă.

Poziţionarea geografică, insulară, a Maltei a determinat şi destinul ei culinar: o bucătărie prin excelenţă mediteraneeană, cu riscul de a primi influenţe italiene – predominant siciliene -, spaniole, nord africane şi – fortuit istoric – britanice.

Ca toate popoarele care locuiesc la Mediterană, maltezii apreciază din plin mâncarea bogată în fructe de mare, măsline şi ulei de măsline, paste şi orez, legume şi fructe. Ca notă locală, alături de carnea de porc iubită de toţi maltezii, apare în mod frecvent carnea de iepure, dar şi cea de cal, brânzeturile de capră şi oaie şi multe, multe capere.

Începe masa cu Nibbles

Nibbles, aperitivele, deschid festinul culinar maltez. Żebbuġ Mimli (măsline umplute), Fażola Bajda bit-tewm u it-tursin (o salată rece de boabe de fasole cu usturoi, ulei de măsline şi pătrunjel), Fritturi Tal-Qaqoċċ (anghinare prăjite) sau Bebbux (melci gătiţi în sos de vin roşu) sunt primul pas către restul felurilor malteze.

Supele malteze se bucură din plin de influenţa italiană, iar supa de legume se numeşte minestra (din italianul minestrone), supa clară de carne sau legume poartă numele de brodu. Cea mai iubită supă malteză este Aljotta, supa de peşte cu orez, usturoi şi roşii, aromată cu măghiran.

Italia îşi face simţită vecinătatea

Şi o parte a felurilor principale din bucătăria malteză au aluzii italiene. Mqarrun il-Forn (macaroane la cuptor, cu sos de inspiraţie bologneză cu roşii şi carne tocată) şi ravjul (versiunea locală de ravioli, paste proaspete umplute cu ricotta şi pătrunjel) deschid lista felurilor de mâncare cu paste, în special,  şi orez, trădând apropierea de Sicilia.

Oricine vizitează Malta va sesiza dragostea localnicilor pentru patiserie, pentru că maltezii sunt în stare să acopere aproape orice în aluat, fie el ferm, pufos sau sfărâmicios. Sub denumirea generică de pastizzi se regăsesc în toată insula un soi de pateuri umplute cu ricotta şi ou sau mazăre. Tot pastizzi se numesc şi plăcintele făcute din acelaşi aluat cu umplutură de carne sau anşoa.

Lampuki, peştele preferat

Lampuki (Mahi-Mahi), un peşte foarte apreciat în Malta – regăsit uneori pe meniuri sub numele de dorado sau peşte delfin, fără să fie doradă sau delfin – în amestec cu diverse legume (capere, stafide, castane, nuci, conopidă, spanac sau ierburi) este baza unei plăcinte pe care maltezii o adoră.

Acelaşi peşte stă la baza Lampuki (lampuka) ghad-dobbu, fel de mâncare în care peştele este gătit înăbuşit în vin roşu cu rozmarin. Lampuki se mai găteşte la cuptor cu vin alb, sos de roşii, capere şi măsline, prăjit la tigaie cu usturoi şi lămâie (sau oţet), fript la grătar sau prăjit în baie de ulei, simplu sau pane.

Maltezii au o mare apetenţă pentru gătirea – în special la cuptor – a peştelui şi fructelor de mare. Stuffat tal-Qarnit (tocăniţă de caracatiţă cu roşii, usturoi şi legume, fierte în vin roşu), Stuffat tal-Bakkaljaw (tocăniţă din cod sărat cu cartofi), Sawrell Mimli l-forn (macrou umplut şi gătit la cuptor) şi Klamari Mimli fl-inbid (calamar umplut, la cuptor) sunt prezente în mod frecvent pe meniurile restaurantelor malteze.

Mâncarea umplută

Pasiunea maltezilor pentru a găti mâncare „umplută” se reflectă nu doar în dragostea lor pentru plăcintă, ci în aproape orice fel de mâncare care se poate găti în acest fel, de la puiul umplut şi gătit pe un pat de cartofi la legumele umplute, care ocupă un rol special în bucătăria malteză. Vinetele, ardeii, dovleceii, roşiile şi chiar ceapa sunt gătite cu umpluturi pe bază de legume sau carne tocată. Printre lucrurile care merită a fi încercate în Malta se numără Fenkata (tocăniţa de iepure) şi Laħam taż-żiemel (carnea de cal).

Pâinea malteză (Ħobża tal-Malti) are un gust şi o textură deosebite, la fel ca varietatea de Ftira, pâine mică, găurită în mijloc, uneori umplută cu peşte. Gustaţi neapărat Ħobż biż-żejt u it-tadam, pâinea cu roşii şi măsline.

Deserturile malteze abundă în versiuni dulci de pastizzi şi Kannoli (variantă locală de cannelloni) umpluţi cu brânză dulce sau cremă. Torta tal Marmorat, o tortă cu migdale, fructe uscate şi coji de citrice confiate, acoperită cu ciocolată, este o alegere înţeleaptă în materie de deserturi.

Kinnie, băutură malteză

Berea şi vinul sunt apreciate de către localnici. Vinul „vărsat” este o opţiune decentă. Ca în orice zonă turistică, în Malta se regăsesc majoritatea brandurile alcoolice cu circulaţie internaţională.

Mai interesante decât băuturile alcoolice sunt cele nealcoolice. Ruġġata (o băutură „de casă” pe bază de lapte de migdale) şi Kinnie, o băutură specific malteză, produsă din citrice şi ierburi aromatice, sunt doar două dintre băuturile cu care Malta se mândreşte.

Cafeaua locală (Kafé biz-zokk) aromată deseori cu cicoare, coajă de portocală sau un baton de scorţişoară, este exotică, dar nu neapărat pe gustul adevăraţilor băutori de cafea.

DEZBATERE:
Ai fost în Malta ca turist? Spune-ne părerea ta despre această ţară!

DETALII:
Campania GHID DE VACANȚĂ CAPITAL.RO va continua vineri cu Polonia.
Citeşte şi GHID DE VACANȚĂ CAPITAL.RO: Tot ce trebuie să ştii ca turist în Spania.
Citeşte şi GHID DE VACANȚĂ CAPITAL.RO: Tot ce trebuie să ştii ca turist în Franţa.
Citeşte şi GHID DE VACANȚĂ CAPITAL.RO: Tot ce trebuie să ştii ca turist în Slovenia.