Atraşi de dobânzile aflate la minime record şi temându-se de alte oportunităţi de investiţii, mai mulţi germani optează pentru construcţia de locuinţe, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Biroul federal de statistică a precizat marţi că numărul solicitanţilor de permise de construcţie a crescut cu 6,2% în primele nouă luni din 2012, ajungând la 178.100.
Andreas Geyer, economist şef al ZDB, un grup de firme de construcţii, a declarat că ritmul noilor autorizaţii a încetinit uşor în ultimele luni, dar că există în continuare condiţii favorabile. ”Rata ocupării este puternică, veniturile sunt mari, iar costurile de finanţare – scăzute”, a afirmat Geyer.
El a mai spus că Germania nu se află în pericolul de a trece printr-o bulă imobiliară, deoarece atât preţurile locuinţelor cât şi chiriile sunt în creştere, şi că nu există o creştere exagerată a creditelor ipotecare.
Banca Federală a Germaniei monitorizează îndeaproape piaţa imobiliară, a mai scris publicaţia menţionată. Banca centrală a indicat în ultimul raport privind stabilitatea financiară că va interveni dacă preţurile vor exploda.
Preţurile locuinţelor noi în cele mai mari şapte oraşe germane au crescut cu 9% în ultimul an, comparativ cu majorarea de cinci procente de anul trecut, a mai scris Frankfurter Allgemeine Zeitung. Bundesbank estimează că această evoluţie va continua.
Noile locuinţe joacă un rol decisiv în dezvoltarea industriei de construcţii. ZDB se aşteaptă la un profit cu 7% mai mare din acest domeniu în 2012 şi la o creştere de 4-6% anul viitor, potrivit publicaţiei menţionate. (Sursa: Agerpres)