Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a intervenit într-o dezbatere aprinsă purtată de parlamentarii germani pe tema unui angajament vechi de un deceniu de a găzdui arme nucleare americane în țară pentru descurajarea Rusiei.

Stoltenberg a declarat că doar prim menținerea angajamentului față de doctrina „împărțirii nucleare” (nuclear sharing) poate Germania să-și mențină și poziția de factor de decizie în interiorul NATO.

„Împărțirea nucleară a NATO e un aranjament multilateral care asigură că beneficiile, responsabilitățile și riscurile descurajării nucleare sunt împărțite între aliați”, a scris Stoltenberg într-un articol publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Declarațiile lui survin pe fondul amplificării presiunii social-democraților (SPD) din Bundestag, conduși de președintele Rolf Mützenich, pentru a fi scoase bombele americane din țară, întrucât Germania are 20 de bombe nucleare americane B61 depozitate la baza aeriană Büchel din statul Renania-Palatinat, scrie New Europe.

„Dacă NATO își vede propriul factor de descurajare nuclear în primul rând ca pe un instrument politic, Rusia și-a integrat hotărât arsenalul militar în strategia ei militară”, a scris șeful NATO, invocând faptul că Rusia deja a „amenințat aliați precum Danemarca, Polonia și România cu lovituri nucleare”.

Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul german al apărării și șefa creștin-democraților (CDU), a criticat și ea SPD pentru că a cerut scoaterea armelor nucleare americane din țară, a relatat pe 7 mai Die Zeit.

„Atât timp cât există arme nucleare la state care nu vor să facă parte din comunitatea noastră de valori, noi trebuie să avem o poziție de negociere puternică”, a declarat Karrenbauer, adăugând că: „capacitatea de descurajare a aranjamentului de împărțire nucleară servește acestui scop. Cei care vor să renunțăm la el ne subminează securitatea.”