Vicecancelarul german, ministrul de externe Guido Westerwelle s-a declarat miercuri în favoarea unor mecanisme de stimulare a imigraţiei de lucrători calificaţi, în contextul dezbaterii apărute pe această temă în Germania, potrivit AFP.

„Invitarea cetăţenilor inteligenţi” pentru a lucra în Germania şi a participa la viaţa economică reprezintă o prioritate pentru Guido Westerwelle, şef al Partidului Liber-Democrat (FDP) care guvernează împreună cu conservatorii cancelarului Angela Merkel.

În acelaşi timp, este necesar „să se califice noua generaţie”, precum şi să „se reducă emigrarea persoanelor calificate”, a mai spus ministrul.

„Mult prea mulţi oameni au părăsit ţara noastră”, a adăugat şeful diplomaţiei germane, într-o conferinţă de presă.

O dezbatere privind penuria de mână de lucru calificată care ameninţă Germania şi mijloacele de a o contracara inflamează ţara de când ministrul economiei, şi el liberal, a sugerat săptămâna trecută să se coboare pragul veniturilor în care se încadrează instalarea de lucrători calificaţi.

Mai multe personalităţi, mai ales şeful conservatorilor bavarezi, s-au ridicat împotriva acestor propuneri, estimând că trebuie să se acorde prioritate ocupării şomerilor germani înainte de a se căuta forţă de muncă în străinătate.

Potrivit ministrului Westerwelle, „nu exista nicio contradicţie” între necesitatea de a califica şi de a-i reîncadra în muncă pe şomerii din Germania şi întărirea atractivităţii ţării pentru creierele străine.

Penuria de mână de lucru calificată redevine problema nr.1 pe piaţa muncii germane, care duce lipsă de ingineri, tehnicieni şi specialişti în informatică. Problema se va agrava pe termen mediu pe fondul natalităţii scăzute, adaugă AFP.

SURSA: Agerpres