Oficiul federal pentru Statistică din Germania a publicat cele mai noi date privind evoluţia inflaţiei în această ţară.

Rata inflaţiei a crescut din nou în Germania. Ce indică datele publicate pentru luna mai?

Rata inflaţiei este în continuă creştere în Germania.

Astfel, în contextul majorărilor semnificative ale preţurilor la energie şi alimente, rata inflaţiei în Germania a urcat la 7,9% în luna mai, comparativ cu aceeaşi lună din 2021, potrivit Oficiului federal pentru Statistică, transmite Tagesschau.de.

În luna aprilie a acestui an, Germania înregistrase o inflaţie de 7,4%.

În ultimul an, în Germania, preţurile la energie au crescut cu 38,2%, iar costul alimentelor s-a majorat şi el cu 11,1%. Toate aceste scumpiri au avut loc în contextul restricţiilor antiepidemice, al războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina şi al sancţiunilor impuse Rusiei.

Holger Schmieding, analist la Berenberg Bank: „Încă există probleme în reţelele de aprovizionare cu produse, inclusiv cu alimente, iar în toamnă situaţia s-ar putea agrava.

Totuşi, plafonarea preţurilor la carburanţi şi alte facilităţi ar putea permite stabilizarea ratei inflaţiei în Germania în următoarele luni.”

Prognoze pesimiste privind creşterea economică a Germaniei în 2022

Reamintim că, în urmă cu o lună de zile, Guvernul german a revizuit în scădere prognoza de creştere economică pentru 2022.

Potrivit prognozelor publicate pe 27 aprilie de Ministerul Economiei, Produsul Intern Brut al Germaniei ar urma să înregistreze în acest an un avans de 2,2%, faţă de prognoza de 3,6% publicată în luna ianuarie, urmând să accelereze uşor la 2,5% în 2023, faţă de un avans de 2,3% cât estima la începutul anului.

Pe de altă parte, prognoza de inflaţie pentru acest an a fost revizuită semnificativ în sus, până la 6,1%, de la 3,3% cât se preconiza în ianuarie, urmând ca avansul preţurilor de consum să revină la un nivel mai sănătos de 2,8% în 2023.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, şi principalele institute economice din Germania, Ifo (München), DIW (Berlin), IfW, IWH (Halle) şi RWI (Essen), şi-au revizuit estimările privind avansul economiei germane în acest an, până la 2,7%, faţă de 4,8% prognozat anterior, pentru ca în 2023 să înregistreze o creştere de 3,1%.

Institutele economice au dat publicităţii şi un scenariu negativ, în care ar exista o întrerupere bruscă a livrărilor de energie din Rusia, situaţie în care economia Germaniei ar înregistra un avans de 1,9% în acest an şi o contracţie de 2,2% în 2023.

Potrivit estimărilor institutelor, în situaţia îngheţării livrărilor de gaze, pierderile economice cumulate pentru 2022 şi 2023 ar putea să se ridice la aproximativ 220 miliarde de euro, echivalentul a peste 6,5% din producţia economică.