Într-o intervenţie la 'Forumul Europa', care se desfăşoară la Berlin, Schauble a afirmat că partidul din care face parte, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel, sprijină europenismul şi orientarea către instituţii europene solide. În acest sens, el a semnalat că mecanismul de 'cooperare consolidată', prin care 11 state s-au angajat să introducă un impozit pe tranzacţiile financiare, este un exemplu de complexitate excesivă şi de birocraţie ce îngreunează luarea deciziilor la nivelul UE.

În opinia sa, criza datoriilor ar fi fost mai uşor de gestionat dacă blocul comunitar ar fi putut conta pe o politică economică şi financiară comună. El a admis însă că se pot europeniza numai acele sectoare agreate de cetăţeni, iar obligaţia sa este să-i convingă pe aceştia asupra avantajelor integrării.

Ministrul german consideră că statele care au avut nevoie de ajutor financiar, precum Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania, sunt acum 'pe drumul cel bun', deşi economia lor încă nu şi-a revenit complet. El a sesizat că alte ţări care nu au avut nevoie de astfel de ajutoare, precum Franţa sau Italia, întâmpină şi ele dificultăţi, dar crede că ele vor reuşi să-şi menţină deficitele publice în limitele stabilite de Comisia Europeană.

Situaţia din zona euro este acum 'mult mai bună' decât era cu un an în urmă, dar ar fi greşeală să credem că redresarea economică vine de la sine fără să aplicăm mai multe reforme şi măsuri de ajustare, a insistat Schauble. 'Aici, în Europa, încă nu am implementat multe din cele convenite. Una este să stabilim obiective, şi alta să le atingem', a recunoscut el.

În opinia ministrului german de finanţe, provocările UE în acest moment sunt, pe lângă redresarea economică, conflictul din Ucraina, stagnarea economică a statelor emergente şi abandonarea politicilor monetare expansive de către statele industrializate.

SURSA: Agerpres