Germania a anunțat că va da în judecată companiile farmaceutice care nu își respectă obligațiile de livrare, în contextul în care producătorul AstraZeneca întârzie cu livrarea dozelor, relatează AFP.

„Dacă se dovedeşte că sunt firme care nu şi-au respectat obligaţiile, va trebui să decidem asupra consecinţelor juridice.Nici o companie nu poate favoriza o altă ţară faţă de UE”, a declarat ministrul german al economiei, Peter Altmaier.

Tonul a crescut în ultimele săptămâni între liderii europeni şi compania britanico-suedeză AstraZeneca, după ce aceasta a cumulat întârzieri în livrarea vaccinului său anti-COVID-19. Producătorul a explicat că poate livra numai „un sfert” din dozele promise iniţial UE pentru primul trimestru, acuzând o „scădere a randamentului” într-o fabrică europeană.

UE acuză AstraZeneca

Uniunea Europeană a acuzat implicit AstraZeneca de a favoriza Regatului Unit în livrarea de vaccinuri, în detrimentul obligaţiilor sale contractuale cu Bruxellesul. UE a reacţionat adoptând vineri un mecanism de control al exporturilor vaccinurilor produse pe teritoriul său. Acest mecanism va permite „creşterea vitezei de vaccinare”, a afirmat ministrul Peter Altmaier.

Cu toate acestea, grupul britanic nu este singura companie acuzată de liderii europeni pentru întârzieri. Săptămâna trecută, Italia i-a ameninţat pe americanii de la Pfizer cu acţiuni în justiţie din cauza cu întârzierilor în livrarea vaccinului. În Germania, o reuniune naţională urmează să aibă loc luni între autorităţile germane şi producătorii de vaccinuri, în special pentru a discuta despre întârzieri.

Este al treilea vaccin care a primit unda verde de la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), după cei de la Pfizer-BioNTech, pe 21 decembrie, şi Moderna, pe 6 ianuarie.

Franța va lua măsuri

La rândul său, Franța a anunțat că va fi o problemă dacă se dovedește că Marea Britanie ar fi fost privilegiată să primească vaccinurile. Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a cerut „claritate şi transparenţă” în problema întârzierilor în livrarea vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca și a declarat că va fi o  „problemă” dacă se va dovedi că Regatul Unit a fost privilegiat, relatează AFP.

„Nu vreau să vorbesc despre ceva suspect, un complot, doresc claritate şi transparenţă. „Dacă există o problemă industrială, se poate întâmpla, am înţelege asta. Dacă s-a acordat o preferinţă britanicilor, aceasta ar fi o problemă”, a declarat demnitarul francez.

„Sunt acuzaţii grave, deci nu pot fi aduse aşa uşor”, a subliniat Clément Beaune. „Nu spun că există o problemă, dar dacă avem o problemă şi am favorizat alte destinaţii, alte ţări decât a noastră, atunci ne vom apăra interesele”, a spus el, evocând posibile sancţiuni sau chiar refuzul de a comanda producătorului doze suplimentare.

AstraZeneca a provocat furie în Uniunea Europeană

AstraZeneca a provocat furie în Uniunea Europeană ca urmare a întârzierilor în livrarea vaccinurilor. Autorităţile europene au publicat contractul semnat cu acesta pentru a-i reaminti angajamentul său de „a produce 300 de milioane de doze de vaccin, fără a obţine profit sau a suferi pierderi”. „Să se dea dovadă de transparenţă, să se ridice tonul, asta trebuie făcut”, a spus demnitarul, care a insistat şi asupra necesităţii ca UE să menţină o politică comunitară puternică în această problemă.

„Voi apăra cu înverşunare acest cadru european de achiziţionare a vaccinurilor”, a adăugat el. „Imaginaţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă fiecare ţară europeană dădea telefon pentru a negocia doze, nu ar exista neapărat un învingător în această competiţie. Ar fi război în Europa, poate chiar la propriu”, a adăugat Clement Beaune.