Germania ar putea fractura UE! Yanis Varoufakis a prezis că surplusul enorm de euro al Germaniei va conduce eventual țara respectivă către părăsirea zonei euro. Această mișcare ar lăsa cu siguranță o fractură în blocul comunitar, a subliniat fostul ministru grec al Finanțelor, conform express.co.uk

În acest an, Germania va avea alegeri naționale pentru a vota un nou Cancelar în contextul în care, după 15 ani, Angela Merkel se pregătește să părăseasacă postul. Centristul Armin Laschet a devenit urmașul acesteia pentru postul de lider al partidului conservator CDU. Acesta s-a descris drept „canditatul continuității”, nedorind nicio schimbare radicală în moștenirea lăsată de Angela Merkel.

Germania ar putea fractura UE

Conform sursei menționate, nu este sigur dacă CDU îl va nomina pe Laschet drept candidat pentru postul de Cancelar.

În cazul în care partidul va face acest lucru, Laschet se va confrunta cu mulți alți politicieni germani în campania respectivă. Printre aceștia s-ar putea afla și Markus Soder, liderul partidului CSU.

Indiferent de rezultatul alegerilor din septembrie, mulți au prezis în trecut ca Germania va părăsi Uniunea Europeană când se va sătura de a trage după sine țările mai puțin dezvoltate, arată sursa menționată.

Yanis Varoufakis, fost ministru grec al Finanțelor, a avertizat că blocul comunitar se va confrunta cu o criză în viitor, drept rezultat al dominanței germane.

Conform celor spuse de acesta, UE riscă să dispară, dacă țările membre o părăsesc. „Nu-mi doresc acest lucru, pur și simplu descriu viitorul așa cum îl vad”, a adăugat fostul ministru în timpul unui discurs la societatea Oxford Union, în anul 2018. „Se va întâmpla dacă Germania părăsește zona euro”, explică Varoufakis.

Fragmentare zonei euro, un risc enorm

Înainte ca pandemia de coronavirus să lovească blocul comunitar, UE abia își revenise după criza financiară din 2008. Interesul scăzut și creșterea la fel de scăzută devenise o normă pentru continent, transmite susa menționată.

În vara anului 2019, economistul șef al ING în Germania, Carsten Brzeski, a sugerat că trendurile ar fi cauzat o separare în blocul comunitar.

Yanis Varoufakis a declarat că Germania are un „surplus gigantic în cont” iar acest lucru ar putea „fractura zona euro”.

„Cu cât ne apropiem mai mult de o fragmentare a zonei euro, cu atât crește valuarea valutei în Germania. Desigur, valuta va fi mutată din conturi bancare italiene în conturi bancare germane. Acest lucru se întâmplă deja. În ultimele 18 luni, aproximativ 200 de miliarde de euro au fost mutați din conturi italiene în conturi germane”, a transmis fostul ministru grec al Finanțelor.