Inflaţia din Germania se va menţine la un nivel ridicat, de 7%, ceea ce va reduce consumul, au arătat cele mai recente previziuni publicate miercuri de Guvernul de la Berlin,a relatat AFP.

De asemenea, pentru anul 2022, estimările de creştere au fost revizuite în jos, de la 2,2% până la 1,4%, în timp ce prognoza inflației a fost revizuită în urcare, de la 6,1% până la 8%.

„Trăim în prezent o criză economică dificilă, care se transformă din ce în ce mai mult în criză economică”, a precizat ministrul Economiei al Germaniei, Robert Habeck, într-o conferinţă de presă. Oficialul a adăugat însă că deşi contracţia din anul 2023 este una serioasă, totuşi nu este atât de gravă pe cât se aşteptau unii experţi, datorită măsurilor adoptate de autorităţile de la Berlin pentru a combate efectele inflației.

Înainte de război, Germania importa 55% din necesarul de gaze din Rusia

Germania a anunțat la sfârșitul lunii septembrie despre un plan de 200 de miliarde de euro pentru a acoperi, până în anul 2024, preţul energiei pentru consumatorii casnici şi companii, ceea ce va stopa inflaţia în 2023. Înainte ca autoritățile din Germania să facă anunțul, principalele institute economice din Germania se aşteptau pentru anul viitor la un nou puseu inflaţionist de 8,8%.

Reducerea, apoi încetenirea la începutul lunii septembrie, a livrărilor de gaze ruseşti către Germania, a afectat prima economie europeană. Germania, ţară care înainte de războiul din Ucraina importa din Rusia aproximativ 55% din gaze, este nevoită acum să identifice alternative de aprovizionare, la preţuri mai mari. Aceste tensiuni au dus la explozia preţului la gaze şi electricitate în Europa, impulsionând inflaţia şi costurile de producţie pentru industrie, care este motorul economiei germane.

Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre UE

Conform informațiilor prezentate de Institutul german de statistică, producţia industrială a scăzut cu 0,8% în luna august. Așadar, cele mai grav au fost afectate industriile cu un consum energetic intensiv precum chimia, metalurgia, producţia de hârtie şi de sticlă. Toate aceste industrii au înregistrat o scădere a producţiei de aproape 9% începând din luna februarie.

Germania este un partener comercial important pentru României. Mai mult decât atât, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.