Germania se împrumută la cele mai mari dobânzi

Germania se împrumută la cele mai mari dobânzi! Miercuri, randamentele pentru obligațiunile de referință emise de statul german au atins un prag semnificativ, depășind 3% pentru prima dată în mai mult de un deceniu.

Această creștere remarcabilă vine pe fondul unei cereri tot mai mari din partea investitorilor pentru dobânzi mai ridicate în schimbul achiziționării obligațiunilor cu maturități lungi ale Germaniei, cunoscute sub numele de Bund.

Randamentele pentru obligațiunile germane pe zece ani au înregistrat o creștere de patru puncte de bază, ajungând la 3,01% într-o singură zi. Această tendință ascendentă s-a manifestat pe tot parcursul lunii septembrie, cu o creștere de aproape 40 de puncte de bază, cel mai semnificativ salt lunar din acest an.

Germania
SURSA FOTO: Dreamstime

Piețele mondiale de obligațiuni suferă schimbări

Această creștere a costurilor cu împrumuturile pentru Germania este un semn al schimbărilor profunde care au loc pe piețele mondiale de obligațiuni.

Investitorii s-au orientat către obligațiunile cu maturități lungi. Aceasta este o modalitate de a se proteja împotriva unei posibile încetiniri a economiei. Ei se pregătesc acum pentru:

  • o perioadă prelungită de politică monetară strânsă
  • pentru alte obstacole potențiale care ar putea să crească oferta de obligațiuni

Pe lângă aceasta, există speculații că Banca Centrală Europeană ar putea accelera eliminarea obligațiunilor din bilanțul său contabil.

În același timp, se așteaptă ca emisiunile de obligațiuni guvernamentale să rămână la un nivel ridicat. Asta se va întâmpla pentru a permite guvernelor să își finanțeze cheltuielile, în condițiile încetinirii economiei.

Economia germană va scădea în 2023

Un nou raport preconizează o scădere a producției economice în acest an din Germania, corectând previziunile anterioare de creștere moderată. Însă experții sunt optimiști pentru 2024.

Prognoza economică comună se așteaptă la o scădere a produsului intern brut (PIB) al Germaniei de 0,6% în acest an.

În raportul lor de primăvară, experții prevăzuseră o creștere economică moderată de 0,3%. Cifrele oficiale au arătat o stagnare în al doilea trimestru din 2023.

Economiștii spun că prețurile la energie care au crescut vertiginos în 2022 au pus un stop recuperării economice post-pandemice. Acest lucru a dus la creșterea inflației, ceea ce înseamnă că oamenii puteau cumpăra mai puțin cu banii lor, și a frânat producția industrială, scrie DW.