Financial Times scrie că Germania nu este decât pasagerul de la clasa I a Titanicului, arătând totodată că probelemele Germaniei ar putea avea urmări asupra Greciei, de la care ar trebui să ne așteptăm la un faliment în primul trimestru al anului 2012.
Prima putere economică europeană, principalul furnizor de fonduri pentru economiile din zona euro aflate în criză, locomotiva germană nu mai reuşeşte nici ea să convingă investitorii.
‘Acest rezultat arată mai degrabă o lipsă de încredere faţă de proiectul monedei unice decât faţă de Germania’, crede Jens Peter Sorensen, analist la Danske Bank.
Comisia Europeană a relansat miercuri dezbaterea asupra creării euro-obligaţiunilor, solicitând şi un drept de imixtiune în bugetele naţionale (iniţiativă sprijinită de Germania), propuneri care stârnesc deja controverse. ‘Fără o guvernanţă economică întărită, va fi dificil sau chiar imposibil să păstrăm moneda comună’, a avertizat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. În schimbul unei discipline bugetare de fier, Comisia Europeană are în vedere sporirea solidarităţii financiare în zona euro prin crearea euro-obligaţiunilor.
Merkel pune în pericol Uniunea Europeană
Exigenţa cancelarului german Angela Merkel de a revizui anumite tratate europene în vederea consolidării disciplinei bugetare pune în pericol Uniunea Europeană, a apreciat vicepremierul luxemburghez joi, într-un cotidian german, preluat de AFP.
‘Nu trebuie să uitaţi’ că dacă se propune o modificare a tratatelor ‘există riscul ca Uniunea Europeană să moară’, a continuat Jean Asselborn într-o scrisoare deschisă pentru Angela Merkel publicată în Handelsblatt, pentru că ‘este utopic să crezi că numai articolele prevăzute ar fi propuse pentru revizuire’.
‘Oare se urmăreşte un obiectiv european, dragă doamnă cancelar, prin lansarea unei dezbateri asupra unor modificări semnificative ale tratatelor în mijlocul a ceea ce este probabil cea mai dificilă fază a căutării stabilităţii din zona euro?’, s-a întrebat retoric vicepremierul luxemburghez. ‘Dacă urmăriţi un scop politic intern, atunci aţi face bine să spuneţi acest lucru clar’, a adăugat el.
Britanicii vor veni atunci cu propriile lor propuneri, dar şi Parlamentul European, iar referendumuri cu deznodământ incert vor fi, ‘fără nicio îndoială’, organizate în anumite ţări, a avertizat oficialul. Cancelarul german, care refuză pentru moment să accepte un rol sporit al BCE sau introducerea eurobondurilor pentru rezolvarea crizei, după cum propun alte ţări, favorizează o revizuire a tratatelor europene în vederea consolidării disciplinei bugetare. Începe drama finală: Trebuie să ne temem de datoria nemților. E uriașă!