Procurorii din Ingolstadt au iniţiat ancheta după ce au primit câteva plângeri, inclusiv una de la Audi, a declarat Juergen Staudt, purtător de cuvânt al investigatorilor. 
Ancheta vizează persoanele de la Audi responsabile pentru rezultatele emisiilor, dar încă nu au fost indicate nume, a explicat oficialul. 

În 15 octombrie, Volkswagen, cel mai mare producător auto european, a anunţat că va rechema la service, în Uniunea Europeană, 8,5 milioane vehicule cu motoare diesel echipate cu un soft care falsifică rezultatele testelor de emisii poluante. Vehiculele se găsesc în toate cele 28 de state membre ale UE, iar reparaţiile, care vor începe din ianuarie 2016, vor fi gratuite. VW va analiza ce tipuri de motoare EA 189 (pe modelele Volkswagen, Audi, Seat şi Skoda) sunt afectate şi a dat asigurări că ultima generaţie de motoare – EA 288 – introduse pentru a înlocui motoarele EA 189 – nu este echipată cu acel soft. 

Procurorii din oraşul german Braunschweig anchetează deja VW în cazul scandalului emisiilor. Procurorii din Ingolstadt le-au cerut omologilor din Braunschweig să preia şi cazul lor, cerere soluţionată parţial, astfel încât Procuratura din Ingolstadt a început propria anchetă, a explicat Juergen Staudt. 

'Procuratura din Braunschweig a preluat acele părţi care sunt localizate sigur la Volkswagen şi ne-a cerut să păstrăm elementele care au legătură doar cu Audi. Dar încă sunt negocieri privind probele', a spus Staudt. 

Joi, fostul director general al Volkswagen, Martin Winterkorn, şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Board-ului de supervizare al Audi, după ce în octombrie a demisionat şi de la conducerea Porsche Automobil Holding SE, cel mai mare acţionar al VW. 

Autoritatea Federală din domeniul Transporturilor din Germania (KBA) a anunţat miercuri extinderea investigaţiile asupra manipulării emisiilor la maşinile cu motoare diesel dincolo de Volkswagen şi efectuarea de teste pentru posibile 'emisii poluante neobişnuite' la peste 50 de modele, de la branduri ca Dacia, BMW, Mercedes, Nissan, Jaguar şi Ford. Testele vor fi derulate în rândul vehiculelor produse de 23 branduri auto germane şi străine, din cauza suspiciunilor privind manipularea emisiilor de oxid de azot. 

KBA va compara datele privind emisiile înregistrate în laborator cu cele de pe şosele. De la Volkswagen sunt verificate modelele Golf, Beetle, Passat, Touran, Touareg, Golf Sportsvan, Polo, Crafter, Amarok, Audi A6, A3, Porsche Macan. 

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania. 

AGERPRES