Germania, pregătită să joace un rol important în securitatea Europei

Ministrul Apărării german, Boris Pistorius, a reiterat angajamentul puternic al Germaniei în politica de securitate europeană, într-o declarație susținută joi la Washington. Potrivit agenției de presă DPA, Pistorius a subliniat că Germania este pregătită să joace un rol important și să furnizeze capacități militare pentru asigurarea stabilității și securității în Europa.

Într-un discurs susținut la Universitatea Johns Hopkins, Pistorius a accentuat necesitatea unei colaborări strânse între Statele Unite și Germania pentru configurarea unui viitor comun alături de toți cei care susțin libertatea, pacea și ordinea internațională bazată pe reguli.

”SUA şi Germania trebuie să configureze împreună un viitor alături de toţi cei care susţin libertatea, pacea şi ordinea internaţională bazată pe reguli”, a spus Pistorius în discursul său.

Ministrul german al apărării a evidențiat că Germania este un aliat hotărât și capabil să își îndeplinească rolul în cadrul Alianței Nord-Atlantice și în politica mondială. Pistorius a remarcat și consolidarea militară în curs din Germania, precizând că țara sa a renunțat la reținerea pe care o manifestase anterior, inclusiv în ceea ce privește livrările de arme către zonele de conflict.

Cu referire la serviciul militar obligatoriu, pe care Germania l-a abandonat de mai mult timp, Pistorius a admis că „timpurile s-au schimbat” și că a fost o „greșeală”. El a exprimat convingerea că Germania ar putea beneficia de un tip de recrutare adaptat la necesitățile actuale.

America și Europa pot menține împreună Occidentul puternic

În contextul preocupărilor legate de creșterea influenței Chinei și de atenția crescută acordată regiunii Indo-Pacific, Pistorius a subliniat hotărârea Germaniei de a contribui la menținerea unei ordini internaționale bazate pe reguli. El a recunoscut importanța unei colaborări strânse între Statele Unite și Europa pentru a contracara ambițiile expansioniste ale Rusiei și pentru a face față provocărilor geopolitice din partea altor actori de putere.

În încheierea discursului său, ministrul german al apărării a subliniat importanța parteneriatului transatlantic și a amintit de momentele cheie în care colaborarea dintre Statele Unite și Germania a fost crucială, cum ar fi Podul Aerian de la Berlin, Planul Marshall și reunificarea Germaniei. Pistorius a îndemnat la valorificarea acestei oportunități transatlantice pentru a asigura securitatea și prosperitatea comună.

”Sunt convins că doar împreună America şi Europa pot menţine Occidentul puternic, apărându-l de ambiţiile expansioniste ale Rusiei şi de foamea altor actori de putere şi supremaţie. Mesajul meu astăzi către voi este acesta: aşa cum am făcut în alte momente esenţiale ale parteneriatului nostru transatlantic, cum au fost podul aerian de la Berlin, Planul Marshall sau reunificarea Germaniei, haideţi să valorificăm încă o dată această oportunitate transatlantică!”, a încheiat ministrul german.