Va fi nevoie de mai mult decât simpla redenumire a criptomonedei Facebook pentru a răspunde la îngrijorările pe care autorităţilor de reglementare le au când vine vorba de autorizarea lansării acestei monede în Germania şi Europa, a declarat luni ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, transmite Reuters, conform Agerpres.

Într-un comunicat publicat la finalul unei conferinţe a miniştrilor de Finanţe din G7, reuniune la care a fost abordat şi subiectul criptomonedelor, Scholz a spus că intenţia reţelei sociale Facebook de a introduce o nouă criptomonedă, redenumită Diem, în locul numelui iniţial Libra, este doar o modificare de suprafaţă.

„Un lup în blană de oaie este tot un lup”, a spus Olaf Scholz. „Pentru mine este clar că Germania şi Europa nu pot şi nu vor accepta intrarea sa pe piaţă atâta timp cât riscurile de reglementare nu sunt abordate în mod adecvat”, a spus oficialul german. „Trebuie să facem tot posibilul pentru a ne asigura că monopolul monedelor rămâne în mâinile statului”, a adăugat ministrul german de Finanţe.

Miniștrii de Finanțe din G7 sprijină reglementarea criptomonedelor

Separat, Trezoreria SUA a dat şi ea publicităţii un comunicat în care susţine că miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G7 (Grupul ţărilor puternic industrializate) sprijină necesitatea de a reglementa criptomonedele. Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a găzduit luni cea de a 12-a reuniune a miniştrilor de Finanţe din G7 din acest an, în condiţiile în care SUA se pregăteşte să predea, luna viitoare, preşedinţia G7 către Marea Britanie.

„Există un sprijin puternic în interiorul G7 cu privire la necesitatea de a reglementa monedele digitale”, se arată în comunicatul Trezoreriei SUA.

De asemenea, miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G7 au discutat şi despre răspunsul economic intern şi internaţional la pandemia de COVID-19 precum şi despre strategiile de a ajunge la o revenire economică globală, se precizează în comunicat.

În prezent, în Uniunea Europeană nu există reglementări specifice cu privire la monedele digitale, deoarece acestea au fost considerate prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar. Însă planurile celor de la Facebook au tras un semnal de alarmă astfel că în prezent blocul comunitar vrea să determine G20 să adopte măsuri globale cu privire la criptomonede.