"Este clar că ruta balcanică este de domeniul trecutului şi nu va fi sau nu va trebui redeschisă vreodată pentru ca valuri de persoane să vină spre Germania şi Austria şi Europa Centrală", a declarat Thomas de Maiziere la o conferinţă de presă în oraşul Potsdam.

"Acum problema o constituie rutele alternative faţă de cea balcanică şi suntem îngrijoraţi, bineînţeles, că numărul refugiaţilor va creşte din nou din moment ce folosesc ruta Libia-Italia", a adăugat ministrul german.

Imigranţii s-au reorientat spre Italia şi pe fondul închiderii rutei Grecia-Turcia pe Marea Egee, prin care au pătruns cei mai mulţi extracomunitari în cursul anului trecut.

Acordul dintre UE şi Turcia, încheiat pe 18 martie, dublat de închiderea rutei balcanice cu câteva zile înainte, are în vedere toţi imigranţii clandestini care ajung în Grecia din Turcia începând cu 20 martie, astfel că imigranţii cărora le sunt refuzate cererile de azil sunt deportaţi înapoi în Turcia.

După intrarea în vigoare a acordului, numărul de imigranţi care au ajuns în Italia în a doua săptămână din aprilie a crescut cu 170% în decurs de o săptămână, în timp ce în Grecia a scăzut cu peste 70%.