Conform unei analize Reuters, criza energeticăde pe continent generează o nouă ordine europeană. Mai precis Italia devine mai puternică, iar Germania mai slabă.

În primele săptămâni după invazia Rusiei în Ucraina în luna februarie, Claudio Descalzi, directorul general al companiei energetice italiene Eni, a efectuat o serie de călătorii în Africa pentru a purta discuții cu furnizorii de gaze. Vizitele au inclus întâlniri cu oficiali din Algeria, Angola, Egipt și Republica Congo în luna martie, Descalzi fiind adesea însoțit de înalți oficiali de la Roma, potrivit comunicatelor companiei și a autorităților din Italia.

Eni este o companie controlată de statul italian. Încă de la începutul invaziei, compania împreună cu autoritățile din Italia au reușit să obțină resurse de gaz suplimentar care să înlocuiască o mare parte din volumele pe care le primea de la principalul său furnizor, Rusia.

Germania, total nepregătită pentru criza gazelor

Una dintre cele mai mari puteri economice din Europa a fost prinsă complet nepregătită. Germania se află în pragul recesiunii, industria sa se pregătește pentru raționalizarea gazului și a energiei electrice, iar tocmai a naționalizat o companie majoră de utilități.

Italia, o țară obișnuită cu crizele economice, a dat dovadă de rezistență față de criza care a lovit continentul. Italia și-a asigurat aprovizionarea suplimentară și nu mai este nevoită să raționalizeze gazul. Guvernul italian a declarat că țara este „cea mai bună din Europa” în ceea ce privește securitatea energetică.

„Aprecierea de care se bucură Descalzi în mai multe țări africane este cu siguranță un avantaj competitiv”, a afirmat Alberto Clò, fost ministru italian al industriei și fost membru al consiliului de administrație al Eni, referindu-se la dificultățile de semnare a contractelor în timpul unei crize de aprovizionare.

Martijn Murphy, specialist în petrol și gaze la firma de cercetare Wood Mackenzie, a afirmat că, deși Italia a contat dintotdeauna pe resursele furnizate de către ruși, diversitatea mai mare a furnizorilor din Africa înseamnă că Italia este mai bine plasată decât multe alte țări pentru a face față unei încetări a aprovizionării rusești.

„Eni are legături foarte puternice cu toate țările cu care operează în nordul Africii și este prezentă în toate: Algeria, Tunisia, Libia, Egipt și în majoritatea acestor țări este cel mai mare investitor în amonte și cel mai mare producător al companiei petroliere internaționale”, a declarat Murphy.

Cum Crimeea a influențat securitatea energetică a Italiei

Anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și sancțiunile occidentale care au urmat au reprezentat pentru unele state din Europa un moment decisiv. Ca răspuns la acțiunile ilegale ale Rusiei asupra Ucrainei, autoritățile de la Roma și-a retras sprijinul pentru proiectul South Stream de 40 de miliarde de dolari al Gazprom, care era menit să transporte gaze din Rusia către Ungaria, Austria și Italia în timp ce ocolea Ucraina.

Între timp, Italia și-a îndreptat privirea către construcția unei conducte mai mici Trans Adriatice din Azerbaidjan prin Grecia și Albania. Cu toate acestea, Germania nu și-a redus dependența de energia rusă. „Europa și Rusia au construit un parteneriat energetic de-a lungul a patru decenii și nu a existat nicio zi în acea perioadă în care gazul să fi fost folosit ca armă strategică împotriva Occidentului”, a transmis în 2014 Johannes Teyssen, pe atunci directorul executiv al E.ON.