Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat joi că țara sa nu poate furniza Ucrainei mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot decât cele trei pe care le furnizează deja.

„Nu există spațiu pentru a furniza mai mult decât aceste trei sisteme”, a declarat Pistorius reporterilor la Bruxelles, înainte de o reuniune a miniștrilor apărării din NATO, potrivit Yahoo News.

Germania nu mai poate trimite Ucrainei alte sisteme Patriot

El a spus că cele trei sisteme Patriot reprezintă un sfert din stocul Germaniei și „acum, depinde de alți parteneri să furnizeze sisteme”.

Pistorius și omologii săi din NATO se întâlnesc joi și vineri pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, inclusiv în ceea ce privește apărarea aeriană. Pe ordinea de zi se află, de asemenea, o misiune de instruire și sprijin coordonată de NATO pentru Ucraina, precum și angajamente financiare pe termen lung.

Boris Pistorius ministrul apărarii din Germania
Boris Pistorius / SURSA FOTO: Dreamstime

Într-o conferință de presă înaintea reuniunii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a îndemnat pe aliați să „aprobe un plan pentru ca NATO să conducă coordonarea asistenței de securitate și a instruirii pentru Ucraina”.

Proiectul este o parte importantă a unui pachet de apărare pentru Ucraina pe care alianța formată din 32 de membri dorește să îl aprobe la summitul liderilor NATO care va avea loc în iulie la Washington.

Scopul este de a transfera responsabilitatea pentru coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina de la un aranjament informal, condus de Statele Unite, numit Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei (UDCG), la structurile oficiale ale NATO.

Miniștrii NATO se reunesc mai întâi joi în cadrul UDCG, iar mai târziu în cursul zilei de joi și vineri, în cadrul Consiliului NATO-Ucraina.

Sprijin financiar pe termen lung pentru Ucraina

De asemenea, există discuții în curs de desfășurare între aliați pentru a pecetlui un angajament de sprijin financiar pe termen lung pentru Ucraina. Stoltenberg a declarat luna trecută, la Praga, că aliații ar trebui să se angajeze să mențină nivelul actual de sprijin, pe care îl estimează la 40 de miliarde de euro pe an.

Sosit joi la sediul NATO, ministrul canadian al Apărării, Bill Blair, a anunțat că țara sa va furniza Ucrainei rachete, muniție pentru arme de calibru mic și suporturi de arme telecomandate pentru vehicule – deși nu are sisteme Patriot de dat, a precizat el.

„Canada va furniza Ucrainei 2.300 de motoare de rachete canadiene de tip Rocket Vehicle 7s sau CRV”, a declarat Blair. El a adăugat: „Canada va trimite un număr suplimentar de cartușe pentru arme de calibru mic, precum și 29 de sisteme de telecomandă Nanuk”, care sunt suporturi de arme telecomandate pentru vehicule militare.

De asemenea, a adăugat că „săptămâna aceasta, Canada începe expedierea unei noi flote de 50 de vehicule blindate către Ucraina”. Primele patru vehicule pleacă din Canada în această săptămână și vor fi livrate forțelor armate ucrainene în următoarele săptămâni.