Germania va avea suficient gaz natural în cursul iernii chiar şi fără reluarea aprovizionării din Rusia, a afirmat joi seară cancelarul Olaf Scholz, citat de site-ul RP-online.de.

Oficialul german a precizat că, chiar dacă aprovizionările sunt la limită, Germania va reuși să treacă peste această iarnă și cu robinetul rusesc închis.

Olaf Scholz a pledat pentru construirea unui gazoduct din Spania

Olaf Scholz a subliniat că, în contextul crizei cu Rusia, Germania a început să acumuleze din timp stocuri de gaz, iar debitul din Norvegia şi Olanda a fost suplimentat.

Rusia a redus treptat fluxul de gaze prin conducta Nord Stream 1, iar acum gazoductul este oprit pe, cel puţin, câteva zile pentru lucrări de întreţinere. Olaf Scholz a pledat pentru construirea unui gazoduct din Spania, care să tranziteze Franţa spre Germania.

Cancelarul Germaniei a reiterat poziția sa inițială de a nu impune sancţiuni care să afecteze exporturile Rusiei de gaz natural. „Nu am vrut să ne îngreunăm şi mai mult situaţia”, a subliniat acesta.

Spania vrea să devină hub-ul energetic al Europei în contextul crizei care a lovit întreg continentul

Criza energetică prin care trece UE a fost subiectul principal al discuţiilor de marţi la Castelul Meseberg (la nord de Berlin) dintre cancelarul german Olaf Scholz şi premierul spaniol Pedro Sanchez. Acesta speră ca sprijinul Germaniei să acționeze împotriva reticenţei Franţei privind construirea unui gazoduct care să treacă prin Pirinei, a relatat France Presse.

Proiectul pentru construcția gazoductului se numeşte Midcat – abreviere de la Midi (sudul Franţei) şi de la Catalonia (nord-estul Spaniei), cele două regiuni pe care le-ar conecta şi ar permite Spaniei, dar şi Portugaliei, să transporte gaze, venind sub formă de GNL din SUA sau Qatar, spre Europa Centrală prin Franţa.

Proiectul a fost lansat în 2013, dar, ulterior, în 2019 a fost abandonat de Paris şi Madrid din cauza impactului său asupra mediului şi a interesului economic scăzut. Războiul din Ucraina şi ameninţările Rusiei de a opri livrările de gaze către UE au readus proiectul în atenţia statelor occidentale.

Proiectul nu este o chestiune bilaterală între Spania și Franța, acesta este o construcție Europeană

Madritul nu are un interes să continuie proiectul cu Parisul. Premierul spaniol s-a declarat pregătit să înlocuiască Franţa cu Italia printr-un gazoduct submarin.

„Dacă planul A eşuează, va trebui să căutăm un plan B. Iar un plan B constă într-o „interconexiune energetică între peninsula iberică şi Italia” care să lege Barcelona de Livorno, a declarat premierul miercuri.