Georgia cere integrarea în Uniunea Europenă, la o zi după ce Volodimir Zelenski a făcut aceeași cerere în legătură cu Ucraina

Pe fondul relațiilor delicate pe care Georgia le are cu Moscova, partidul aflat la putere cere ”imediat” să adere la Uniunea Europeană, relatează France Presse, care adaugă că președintele Partidului Visul Georgian, Irakli Kobahidze, a anunţat într-o conferinţă de presă „decizia de a solicita imediat statutul de ţară candidată la intrarea în UE”, adăugând că Georgia cere Bruxelles-ului să examineze „urgent” această cerere.

Anunțul Georgiei vine la o zi după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut expres ca țara sa să fie integrată în Uniunea Europeană printr-o procedură specială. Pe acest fond, președintele Zelenski a primit sprijinul Parlamentului European, care a adoptat marţi cu o majoritate zdrobitoare o rezoluţie care condamnă „agresiunea” rusă împotriva Ucrainei şi cere instituţiilor europene „să lucreze pentru a acorda Ucrainei statutul de ţară candidată la UE”.

Georgia s-a confruntat cu intervenția armatei ruse

Georgia, țară care s-a confruntat în 2008 cu o intervenţie a armatei ruse, soldată prin pierderea a două regiuni separatiste, a văzut votul ca pe o oportunitate pentru propria aspiraţie de a se integra în Uniunea Europeană, un obiectiv scris în Constituția țării.

Presa internațională scrie că Guvernul georgian îşi formulase anul trecut intenţia de a prezenta în 2024 candidatura ţării la intrarea în UE și că a semnat, la fel ca Ucraina, un acord de asociere cu UE, care nu-i oferă totuşi nicio garanţie de integrare ulterioară.

Rusia l-a recunoscut pe Zelenski ca lider al Ucrainei

Serghei Lavrov a explicat că Rusia îl recunoaşte pe preşedintele Volodimir Zelenski drept lider al Ucrainei şi a salutat ca un „pas pozitiv” faptul că Zelenski doreşte să primească garanţii de securitate.

„Negociatorii noştri sunt pregătiţi pentru a doua rundă să discute aceste garanţii cu reprezentanţii ucraineni”, conform informațiilor transmise de Reuters.

Totuși, Serghei Lavrov a subliniat faptul că Rusia își menține poziția în legătură cu demilitarizarea Ucrainei și că ar trebui să existe o listă cu arme care să nu poată fi desfășurate niciodată pe teritoriul ucrainean, potrivit sursei menționate.

”Trebuie identificate tipuri specifice de arme de atac care nu vor fi desfăşurate niciodată în Ucraina şi nu vor fi create”, a spus Lavrov într-un interviu pentru Al Jazeera, al cărui text a fost publicat pe site-ul rusesc al MAE.