Mitsubishi Eclipse Cross

Salonul Auto de la Geneva 2017 reprezintă un punct de cotitură pentru Mitsubishi Motors Corporation (MMC). Lansarea noului Eclipse Cross, primul model din noua generaţie de vehicule a mărcii nipone, extinde gama de SUV-uri compusă acum din

ASX, Outlander și Pajero. Cu un aspect de atlet aflat în poziția de start, designul noului model este o evoluție a conceptului „Dynamic Shied” av\nd o parte frontală puternică și îndrăzneață și un hayon împărțit în două zone de o bară de lumini. În interior sent disponibile echipamente precum „Touch Pad Controller”, „Smartphone Link Display Audio” cu ecran de 7 inci sensibil la atingere și „Head Up Display”. Propulsia este realizată de un nou motor turbo-alimentat de 1.5 litri cu injecţie directă sau de un diesel de 2.2 litri. Ambele motoare pot fi combinte cu o cutie CVT cu 8 trepte.

Range Rover Velar

Dezvoltat astfel încât să ocupe pe piață un loc între Evoque și Range Rover Sport, noul Velar are un preț de bază de 51.000 de euro și este destinat potențialilor clienți ai mărcii britanice care își doresc un vehicul ceva mai mare decât mezinul familiei. Designul exterior tipic Range Rover este completat de un interior futurist dominat de ecrane de dimensiuni mari, unele dintre acestea retrăgându-se în bord odată ce mașina se pune în mișcare. Ca evoluție a actualei game, noul Velar a renunțat la butoanele de pe consola centrală, acestea fiind înlocuite tot cu un ecran sensibil la atingere. De pe acesta din urmă poate fi configurată temperatura din habitaclu, poziția scaunelor sau suspensia. Cem mai mic motor care poate fi comandat este un diesel de 180 CP care asigură o accelerație 0 – 100 km/h în 8,4 secunde.

Opel Crossland X

Gândit pentru a îndeplini rolul de crossover urban, noul Opel Crossland X are un portbagaj care poate găzdui 529 de litri de bagaje atunci când mașina transportă cinci pasageri. Atât șoferul cât și pasagerul din față pot beneficia de scaune ergonomice cu certificare AGR, Opel fiind singurul producător care oferă un asemenea confort în acest segment. În plus, pasagerii din spate au posibilitatea de a-și regla poziția banchetei cu 150 milimetri în plan longitudinal. Noul crossover este echipat cu tehnologii moderne precum sistemul opțional de iluminare frontală LED, afișajul de pe parbriz (HUD) și camera video pentru marșarier cu vedere panoramică, împreună cu sistemul avansat de asistenţă la parcare, sistemul de avertizare privind o coliziune frontală cu detectarea pietonilor și frânare automată de urgență.

Nissan Qashqai

Japonezii de la Nissan au prezentat la Geneva o variantă modernizată a modelului Qashqai. Pe lângă mici îmbunătățiri ale designului exterior, crossoverul care a împlinit deja zece ani pe piața europeană eset pregătit pentru a intra în zona condusului autonom. Astfel, grație sistemului ProPILOT, Nissan Qashqai va putea frîna, accelera sau chiar vira fără intervenția șoferului cu condiția ca aceste acțiuni să se desfășoare pe aceeași bandă de mers. Oficialii mărcii s-au ferit să menționeze dacă acest sistem va fi disponibil la toate nivelurile de echipare încă din această toamnă când modelul va ajunge la clienți. Totodată, noul Qashqai a beneficiat de o îmbunătățire a setărilor suspensiei și sistemului de direcție pentru un comportament mai bun în viraje.

Alfa Romeo Stelvio

Primul SUV din era modernă a mărcii Alfa Romeo a avut premiera la Geneva, italienii intrând astfel, ca și Porsche, într-o zonă a pieței complet necunoscută pentru ei. Păstrând tradiția Alfa Romeo, designerii au creat un vehicul cu valențe sportive, însă aspectul general al modelului este, oarecum, artificial și ciudat. Sub capota „primului SUV Alfa Romeo din ultima sută de ani” pot fi găsite propulsoare alimentate cu benzină, precum cel turbo de 2.0 litri care dezvoltă 280 CP sau varianta de top – 2.9 litri, V6 TwinTurbo, 510 CP Quadrifoglio. Pentru adepții motoarelor diesel, italienii pun la dispoziție un propulsor de 2.2 litri cu două niveluri de putere – 180 CP și 210 CP. Alfa Romeo Stelvio poate fi comandată cu cutie automată sau manuală în versiuni cu tracțiune față sau integrală.

Volvo XC60

Marca suedeză Volvo a adus la Geneva, odată cu prezentarea SUV-ului XC60, excelența în materie de siguranță auto. Asta pentru că modelul are în dotare trei funcții noi de asistență a șoferului, menite să țină pasagerii în afara pericolelor. City Safety a fost actualizat pentru XC60 astfel încât acest sistem să intervină doar când frânarea automată nu este suficientă pentru a evita coliziunea. În aceste situații, mașina va oferi asistență la frânare pentru a evita obstacolele din drum. Volvo  a adăugat și sistemul numit Oncoming Lane Mitigation care ajută șoferii să evite coliziunea cu vehiculele care se deplasează din sens opus, precum și funcția Blind Spot Information care alertează șoferii asupra prezenței vehiculelor în unghiul lor mort.

DS7 Crossback

Primul SUV al gamei DS – marca premium a PSA Peugeot Citroen – a avut premiera mondială la Geneva. Conform oficialilor mărcii, modelul este un rival de temut pentru SUV-urile premium de clasă medie țintind o cotă de piață importantă într-un segment aflat în plin avânt. Ciudat însă, inspirația francezilor pare să fi fost grav afectată de influențe ale gamei Audi, partea frontală a lui DS7 având linii asemănătoare modelului Q5, iar spatele aducând destul de bine cu Q7. În interior, în schimb, lucrurile se modifică radical. Ideea de mașină premium este foarte ușor de sesizat, Ecranul de mari dimensiuni de pe consola centrală – chiar prea mare am spune noi – „plutește” inspirat în habitaclu, iar butoanele care înconjoară levierul cutiei de viteze asigură un aer de sportivitate. DS7 Crossback este echipat cu Suspension Active Scan, sistem care scanează suprafața de rulare cu ajutorul camerelor video și a senzorilor, modificând în permanență setările suspensiei, ale frânelor sau ale direcției.

Mazda CX-5

Mazda a sărbătorit a 50-a participare la Salonul Auto de la Geneva cu premiera europeană unei noi generații a popularului SUV CX-5. Conform producătorului confortul a fost îmbunătățit datorită unui nou tip de scaune, antifonării superioare a habitaclului, unei noi setări a suspensiei și trenului de rulare, precum și mulțumită sistemului G-Vectoring Control (GVC), care sporește deopotrivă manevrabilitatea și siguranța. Clienții Mazda din Europa vor putea opta, din această vară, pentru un CX-5 dotat cu propulsorul diesel de 2.2 litri sau cu unul dintre cele două motoare de 2.0 litri și 2.5 litri alimentate cu benzină.

Mercedes-Maybach G650 Laundalet

Am păstrat pentru finalul zonei SUV un model care, prin dimensiuni, aspect și dotări iese clar în evidență. Demn urmaş atât al luxosului Mercedes-Maybach Clasa S cât şi al puternicelor AMG G 63 6×6 and G 500 4×42, G650 Laundalet va fi produs şi comercializat în doar 99 de exemplare. Vehiculul are o lungime de 5,345 m, un ampatament de 3,428 m, o înălţime de 2,235 m şi o gardă la sol care se apropie de o jumătate de metru. La aceste dimensiuni impresionante se adaugă un propulsor Mercedes-AMG V12 biturbo care dezvoltă nu mai puţin de 630 CP. În interior, principalul punct de atracţie sunt cele două fotolii destinate ocupanţilor de pe locurile din spate. Ambele pot fi complet pliate şi includ aceleaşi funcţii de masaj ca şi în cazul modelului Mercedes-Benz Clasa S.

(Articol publicat în Suplimentul Auto apărut împreună cu revista Capital pe 20 martie 2017)

Citeşte şi:

Geneva Motor Show 2017: Lux și viteză cu buget nelimitat

Geneva Motor Show 2017: Sportive de performanță

Geneva Motor Show 2017: Vacanţe cu stil şi spaţiu

Geneva Motor Show 2017: Furnizori de imagine şi statut

Geneva Motor Show 2017: Noi staruri în jungla urbană

Geneva Motor Show 2017: Mecca industriei auto

Start lansat al pieței autoturismelor noi