Tranzacţia prin care americanii de la General Motors vând divizia Opel către Magna International ar putea fi amânată sau chiar anulată, după ce Comisia Europeană a ridicat obiecţii, susţin surse citate de Wall Street Journal.
Comisarul european pentru concurenţă, Neelie Kroes a trimis o scrisoare către ministrul german al Economiei în care susţine că General Motors (GM) „ar trebui să aibă oportunitatea să se gândească din nou la vânzarea opel”.
Kroes a subliniat că „există indicii” că Germania a oferit 4,5 miliarde de euro sub formă de ajutor de stat pentru Opel, sprijin condiţionat de preluarea de către Magna. Fondul de investiţii belgian RHJ International Inc a făcut o ofertă pentru Opel, aceasta fiind iniţial cea preferată de către GM. Însă tranzacţia a picat după ce s-a dovedit că ajutorul de stat era „valabil” doar pentru Magna.
Dacă tranzacţia cu Magna, care ar fi trebuit să fie finalizată în cursul acestei săptămâni, va pica, GM va trebui să treacă la planul B, potrivit Wall Street Journal. Ceea ce înseamnă că eforturile de restructurare vor trebui susţinute în continuare de GM. Nu sunt excluse noi concedieri, mai ample decât cele anunţate de Magna, solicitarea unui ajutor de stat sau chiar declararea insolvenţei Opel.