Pactul semnat cu ocazia Forumului economic oriental de la Vladivostok prevede construcţia a două noi linii, cea de-a treia şi a patra, pentru gazoductul Nord Stream. Lucrările, ale căror costuri au fost estimate de Gazprom la 9,9 miliarde de euro, vor permite creşterea capacităţii de transport a gazoductului Nord Stream până la 55 de miliarde metri cubi pe an.

Realizarea proiectului va fi atribuită companiei New European Pipeline AG, la care Gazprom va deţine 51% din acţiuni iar E.ON, Shell, OMV şi BASF/Wintershall vor deţine fiecare 10% în timp ce ENGIE un pachet de 9%.

'Participarea la acest proiect a unor mari grupuri energetice mondiale subliniază importanţa sa pentru aprovizionarea fiabilă cu gaze naturale a consumatorilor europeni', a declarat directorul Gazprom, Alexei Miller.

Acesta va fi al doilea mare proiect de gazoduct destinat să creeze o rută directă pentru aprovizionarea cu gaze naturale ruseşti a Europei Occidentale. În 2011, Gazprom şi partenerii săi occidentali au inaugurat prima fază a proiectului Nord Stream. Prin construirea a două noi linii, cea de-a treia şi a patra, capacitatea de transport a gazoductului Nord Stream se va dubla.

Lansat în 2011, Nord Stream este compus din două conducte care fac legătura între Vyborg (Rusia) şi Greifswald (Germania) via Marea Baltică, ocolind astfel ţările de tranzit din Europa de Est. Gazprom deţine 51% din acţiunile consorţiului Nord Stream, în timp ce companiile germane Wintershall şi E.ON AG au fiecare o participaţie de 15,5%, iar societatea olandeză Gasunie şi cea franceză GDF Suez SA deţin la rândul lor un pachet de 9%.