‘Ar putea fi vorba despre operaţiuni opace care există doar pe hârtie şi trebuie să ne asigurăm de legalitatea lor’, a afirmat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov. ‘Dacă gazul nostru aflat în tranzit este de fapt cel care este livrat, atunci avem de-a face cu o infracţiune şi va trebui să răspundem’, a explicat el.

Pentru a reduce dependenţa de Rusia, guvernul de la Kiev a semnat anul trecut un contract cu societatea germană RWE pentru a achiziţiona de la aceasta gaze la un preţ mai redus decât cel pe care i-l impune Gazprom şi pe care nu reuşeşte să-l renegocieze. De asemenea, Ucraina a început de puţin timp să importe gaze din Ungaria.

Germania şi Ungaria sunt puternic dependente de gazelor ruseşti, în consecinţă Gazprom consideră că recentele achiziţii ale Ucrainei nu sunt decât o revânzare a gazelor furnizate iniţial de compania rusă.

Prin conductele de pe teritoriul ucrainean trece o parte din cantitatea de gaze naturale livrată UE de Gazprom. Conflictele dintre Kiev şi Moscova cu privire la preţul gazelor au dus de mai multe ori la perturbarea livrărilor către Europa. Gazele ruseşti reprezintă în prezent 60% din consumul Ucrainei.

În luna ianuarie, Gazprom a cerut guvernului de la Kiev să plătească 7 miliarde de dolari pentru o cantitate de gaze ce era prevăzută în contract, dar pe care a renunţat să o mai importe. Ucraina a refuzat să dea curs solicitării companiei ruse. AGERPRES