Gazoductul Nord Stream 2, instrumentul potrivit împotriva Rusiei. Anunțul venit chiar de la Washington

În cadrul conferinței de presă de miercuri, secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că Germania va trebui să închidă gazoductul Nord Stream 2 dacă Rusia se decide să atace Ucraina.

”Dacă Rusia reia agresiunea împotriva Ucrainei, cu siguranţă ar fi dificil să vedem trecerea gazului prin conductă în viitor”, a menţionat responsabilul american.

El a adăugat că gazoductul Nord Stream 2 este considerat un potențial mijloc de presiune din parte rușilor pentru Europa. Dacă gazoductul va fi închis, el va deveni ”o pârghie” pentru bătrânul continent împotriva Rusiei.

Amintim că occidentul îi acuză pe ruși de comasarea a zeci de mii de soldați la frontiera cu Ucraina în eventualitatea unui noi agresiuni împotriva acestei țări după anexarea Crimeii acum șapte ani.

Pe acest fond, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au acceptat o serie de negocieri cu Rusia, care vor avea loc săptămâna viitoare. De asemenea, liderul de la Kremlin a venit, anterior, cu câteva acorduri pentru limitarea extinderii NATO aproape de Rusia.

Putin anunță că prețurile la gaze se vor stabiliza

La finalul lunii decembrie, Vladimir Putin a anunțat că

gazoductul Nord Stream 2 va servi la stabilizarea preţurilor la gaze în Europa. Preşedintele Federaţiei Ruse a fost participat la o reuniune televizată a Guvernului, iar printre cei prezenţi s-a numărat şi şeful Gazprom, Alexei Miller, potrivit agenţiei Reuters.

Putin a anunţat că a doua linie a gazoductului Nord Stream 2 va fi în curând umplută cu gaze.

Preţurile la gaze în Europa au crescut cu peste 600%, de la începutul lui 2021 şi până în prezent, după ce Rusia a limitat livrările tocmai într-un moment în care economiile europene ieşeau din pandemie. Preţul gazelor naturale în Europa a atins săptămâna trecută un nou nivel record, stimulat de cererea din sezonul de iarnă, dar şi de tensiunile geopolitice dintre principalul furnizor al Europei, Rusia, şi clienţii săi.

Nord Stream 2 este pregătit pentru exporturile de gaze, a dat asigurări liderul de la Kremlin, care a adăugat că gazoductul va ajuta la scăderea preţurilor la gaze în Europa.

„Vreau să felicit Gazprom şi partenerii noştri din proiectul Nord Stream 2 pentru finalizarea lucrărilor şi crearea acestei rute suplimentare, care este pregătită de funcţionare”, a declarat preşedintele rus.