Prezicerile lui Baltazar
in februarie 2000, acordind un interviu unei reviste cu profil economic, Bogdan Baltazar si-a dovedit (printre altele) si calitatile de prezicator. La una dintre itrebarile redactorului privind devalorizarea leului i 2000, Baltazar a raspuns sec: „Cred ca se va situa i jurul valorilor de 38-40%”. „Aveti o prognoza si pentru leu”, a insistat reporterul? „La sfirsitul anului 2000 cred ca dolarul va ajunge undeva i jurul valorii de 26.000 lei.”
Datele de la sfirsitul lui 2000 au confirmat previziunile lui Baltazar. Cu siguranta isa ca la baza acestora n-a stat doar norocul.

Ajutoare pentru delegatii flaminzi
Cei aproape o mie de delegati prezenti la Conferinta Nationala a PDSR si-au putut isela foamea provocata de lungile ore de discutii cu ajutorul bufetelor organizate pe culoarele Palatului Parlamentului, care a gazduit evenimentul. Flaminzii PDSR-ului, dar si ziaristii carora li s-a facut foame au putut cumpara chiftele cu 6.000 lei bucata, sandvisuri cu 8.000 lei bucata, apa minerala cu 16.000 lei sticla de 500 ml sau apa plata la 10.000 sticla. Apoi, cu foamea stapinita, delegatii din provincie s-au repezit la panoul cu fotografii care imortalizeaza prezenta lor istorica i salile „Casei Poporului”, scotind din buzunare 30 de mii de lei pentru o fotografie.
Printre personajele cele mai flaminde a putut fi remarcat noul director al SRI, Radu Timofte, care a stat multa vreme retras i ultimele rinduri din sala AI Cuza, unde, impreuna cu citiva colegi, a devorat cu pofta citeva „serii” de chiftelute si pateuri.

La PDSR voteaza care cum vrea, dar iese cine trebuie
Agentiile de presa au transmis ca, vinerea trecuta, premierul Adrian Nastase a fost ales, cu unanimitate de voturi, presedinte al PDSR. Rezultatul oficial al numararii voturilor arata faptul ca toti cei 869 de delegati la Conferinta Nationala ar fi avut aceeasi unica optiune. Pe cai neoficiale am aflat isa ca adevarul ar fi altul: i urnele de vot s-au strecurat si citeva voturi „impotriva”, cel putin doua dintre acestea fiind exprimate i fata unor reprezentanti ai presei. Cu toate acestea, noul presedinte al PDSR, Adrian Nastase, s-a declarat emotionat de unanimitatea cu care a fost ales lider al partidului, i urma unui vot care „nu a fost controlat si a fost liber exprimat”.

Prostie sau rea intentie?
La un an dupa scandalul poluarii cu cianuri a apelor Tisei si Dunarii, asistam la un alt accident ecologic, cel al poluarii Siretului, tot cu cianuri. Sursa de poluare este societatea Metadet din Falticeni, dar vinovatul nu este clar stabilit. Imediat dupa declansarea scandalului s-au facut auzite unele voci care aduceau i discutie posibilitatea unei „poluari intentionate”. Ministrul Mediului, Aurel Constantin Ilie, crede isa ca este vorba de neglijenta si ca este absurd sa se vorbeasca despre un act deliberat. Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavrila Mirza, spune ca de fapt poluarea provocata de Metadet este o urmare a „prostiei”. Societatea ieseana Dalex, care a achizitionat o parte din actiunile Metadet, aflata i faza de lichidare, a dezmembrat o parte din instalatiile i care erau stocate substante toxice, fara sa tina cont de normele de protectie a mediului. Conducerea Companiei Nationale Apele Romine a spus la rindul sau ca societatea Metadet avea aviz pentru lichidarea societatii, eliberat de Agentia pentru Protectia Mediului din Suceava, dar nu a respectat aceste norme si masuri impuse de specialisti.

Pazara se gindeste la un nou job
Dan Pazara, seful Oficiului pentru Valorificarea Activelor Bancare, fosta Agentie pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), isi pregateste bagajele. Nu pentru a lua avionul spre Statele Unite, de unde a decolat i urma cu citiva ani pentru a se reitoarce i patria mama, ci pentru a parasi institutia aflata acum i subordinea directa a secretarului general al Guvernului.
Principalul punct de atractie pentru un nou job al sefului fostei AVAB este RomTelecom. Optiunea nu este itimplatoare. in urma cu doi ani, Dan Pazara a fost implicat i privatizarea operatorului national de telefonie fixa, prin consultanta oferita investitorului grec, OTE.