Sindicalistii au stiut ca va avea loc un atac terorist
Sindicalistii din Petrom si Hidroelectrica au stiut inca din luna august despre atacul terorist asupra celor doua turnuri World Trade Center din New York. Cel putin asa reiese din revista lunara a federatiei sindicale Atlas. In numarul din luna august 2001 al respectivei publicatii, primul subiect din sumar este dedicat atacului terorist asupra New Yorkului. Ce nu se intelege foarte clar din continutul articolului este de ce nu i-au avertizat sindicalistii pe americani despre ce urma sa li se intample o luna mai tarziu, pe 11 septembrie.
Banii intotdeauna intarzie de Sarbatori
In timp ce unii asteapta cadourile de la Mos Craciun, sperand ca de data aceasta vor fi mai multe decat anul trecut, altii asteapta, degeaba insa, primirea banilor care li se cuvin. Si anul acesta, la fel ca si anul trecut, circuitul bancar pare sa se fi scurtcircuitat, imediat ce am intrat in a doua jumatate a lunii decembrie. Un ordin de plata care normal ar trebui sa fie executat catre beneficiar in aproximativ 3-5 zile, face in aceasta perioada 10-11 zile sau chiar mai mult. Care este oare in acest caz veriga slaba a lantului?
Oferte speciale de Sarbatori
Spiritul comercial si apropierea Sarbatorilor au inspirat noi metode de vanzare florareselor. La tarabele de pe Calea Mosilor din Bucuresti, tigancile florarese s-au intrecut in oferte speciale. Orice client care cumpara un buchet cu minimum cinci fire primea, pe gratis, un ambalaj frumos. Pentru vanzari mai mici, marinimia vanzatoarelor nu depasea stadiul banalului celofan. Pentru cei mai hotarati, buchetele mari erau, invariabil, acompaniate de vasc pe gratis. Nu acelasi lucru se poate spune despre imaginatia patronilor de magazine din centrele comerciale. Cunoscutele de acum reduceri de Sarbatori n-au fost aplicate produselor, mai ales celor de imbracaminte, decat dupa o majorare prealabila a preturilor cu aproximativ 30%. Sarbatorile sunt speculate de fiecare dupa imaginatie si posibilitati.
Vagoane de clasa a III-a, tarif de clasa I
Pasagerii din trenul accelerat 1643, Bucuresti – Sighetu Marmatiei, au primit, vinerea trecuta, un frumos cadou de Anul Nou de la compania de transport feroviar: cumparand bilete proaspat scumpite, ei au avut privilegiul de a strabate tara, de la sud-est la nord-vest, in compania mizeriei datand de pe vremea vechilor tarife, in cantitate indexata cu rata de majorare a tarifelor de pasageri. Pentru ca surpriza oferita calatorilor sa fie si mai mare, becurile din compartimente au fost indepartate, creandu-se astfel un cadru intim, romantic, precum cel dinaintea miezului noptii de Revelion. De altfel, unii pasageri au putut fi auziti inganand felurite urari conducerii CFR.
Patronii Tutunului Romanesc interzic fumatul
In sediile firmei Inter Agro fumatul a fost prohibit. Decizia, adoptata relativ recent, poate parea paradoxala, dat fiind ca se aplica in compania care a devenit, nu cu mult timp in urma, proprietara Societatii Nationale Tutunul Romanesc, SNTR. Noi credem ca interzicerea fumatului nu este deloc ciudata, ci este o decizie oarecum strategica. Daca avem in vedere nivelul de salarizare din Inter Agro, este limpede ca nu vor fi afectate marcile de tigari fabricate de SNTR, ci cele ale concurentilor.
„Craciun fericit” la The Office Predeal
Cine cunoaste barul „The Office” din Bucuresti s-ar astepta ca si cel omonim din Predeal, detinut de altfel de acelasi patron, sa ofere servicii la standarde calitative daca nu identice, macar asemanatoare cu primul. Din pacate, realitatea este cu totul alta. Prima surpriza apare inca de la usa. Pentru a reusi s-o inchizi trebuie sa fi perseverent, deoarece aceasta nu se lasa cu una cu doua. In caz ca renunti, lasand-o intredeschisa, personalul de la intrare va avea grija sa te apostrofeze pentru ca nu ai inchis-o (e oare atat de scumpa repararea unei usi, incat barul sa nu isi poata permite aceasta operatiune?).
Urmeaza garderoba, unde ti se solicita o taxa de cinci mii de lei, in schimbul pastrarii hainelor „in siguranta” (nu ti se da insa nici un jeton cu vreun numar incrustat pe el, ci doar ti se comunica verbal un numar, pe care va trebui sa nu il uiti pana la plecare, in cazul in care doresti sa iti recuperezi hainele).
Intrand in sfarsit in bar, te astepti ca seara sa decurga in continuare perfect. Dupa ce ai platit cei o suta de mii de lei de persoana pentru acces (e inclusa partial si consumatia), ti se comunica faptul ca nu mai sunt locuri libere la mese, ci doar pe scaunele de la bar si de pe langa peretii salii, desi nici o masa nu era ocupata, in acel moment (e drept ca pe toate scria rezervat).
Daca nici acest lucru nu te face sa te razgandesti sa-ti petreci seara la
„The Office” Predeal, trebuie sa va spunem ca desi gasisem initial scaune, intr-unul din colturile barului, acestea ne-au fost „rechizitionate” aproximativ o ora mai tarziu (e drept, din sase ne-au ramas trei) intr-un mod destul de agresiv de catre unul din angajatii barului, pe motiv ca oricum nu stateam pe ele (cinci dintre noi erau pe ringul de dans in acel moment si doar o singura persoana le pazea).
E drept ca daca esti de la Garda Financiara tratamentul este altul. In afara faptului ca poti beneficia de o masa rezervata, nici consumatia s-ar putea sa nu te coste. In momentul plecarii noastre, barmanii „tineau consiliu” daca sa le ceara acestora macar o parte din pret sau sa le ofere totul ca … din partea casei.