320 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se la un total de 21.999 de îmbolnăviri, a anunţat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). În ultimele 24 de ore au fost înregistrate și 16 decese, iar la terapie intensivă sunt internaţi 165 de pacienţi. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 15.719 au fost declarate vindecate şi externate.

Ce spun specialiștii

Medicul Virgil Musta avertizează că am putea să ne aşteptăm la restricţionarea unor activităţi, dacă numărul cazurilor noi de coronavirus continuă să crească.

„În ultimele zile numărul de cazuri a crescut de la o sută şi ceva pe zi, până la peste 300 de cazuri azi. În momentul în care nu respectăm regulile, există riscul ca pandemia să se reactiveze. Am considerat că este important să facem o relaxare, dar şi populaţia trebuie să înţeleagă că pandemia continuă să existe în comunitate şi regulile trebuie respectate. De aceea relaxarea se face gradual: tocmai ca atunci când nu se realizează obiectivele propuse, să se poată lua măsuri de corecţie”, a explicat dr. Musta.

El a subliniat că riscurile de transmisie sunt ridicate în spaţiile închise, tocmai cele vizate de măsurile de relaxare, dar a notat că respectarea regulilor de protecţie şi distanţare fizică poate face aceste măsuri viabile. În opinia medicului, ne putem aştepta „la restricţionarea unor activităţi, şi în anumite zone unde nu se respectă regulile necesare pentru a ţine sub control pandemia”, şi a subliniat că „din păcate, sunt forţe care acţionează contrar intereselor populaţiei şi care demobilizează” prin mesajele transmise în spaţiul public, relatează Adevărul.

În ultimele zile în România s-a înregistrat un număr crescut de cazuri, iar în unele țări a început deja un al doilea val de pandemie spune Gabriel Diaconu.

„După ce, în ultimele două săptămâni, curba de încetinire a epidemiei s-a orizontalizat, în ultimele 3 zile avem o re-apariţie a unui număr crescând de cazuri. Mai multe ţări experimentează deja un al doilea val pandemic. Calculele noastre arată că, fără tărie de caracter şi consens public, şi politic, vom avea şi noi parte de un al doilea în curând. Toate variabilele sugerează asta. Raportul ratei de creştere cazuri active vs. total cazuri, astăzi, a fost mult înafara zonei de siguranţă. Zilele trecute am avut un salt cu peste 10% al cazurilor în ATI raportate.

Cât priveşte mobilitatea, am ajuns, în ultimele zile, la reperele întâlnite pre-pandemic, ceea ce înseamnă că oamenii umblă, se adună, se împart în aceleaşi pattern-uri dinaintea lunii februarie. Nu vom putea închide România din nou. Dar dacă ponderile continuă să indice un trend ascendent (ceea ce la acest moment este vizibil cu ochiul liber), vom întâlni un plafon dincolo de care nu mai există cale de întoarcere.

Nu mai avem atu-urile pe care le-am avut în prima repriză cu COVID. Nu mai avem entuziasmul, angoasa, dar şi curajul pe care ţi-l dă iminenţa unei catastrofe. Psihologic, efortul pe care l-am făcut în lunile martie, aprilie şi mai ne-a lăsat pe cuspa indiferenţei şi a cinismului”, este de părere şi psihiatrul Gabriel Diaconu.

Măsurile de relaxare de la 15 iunie ar putea crește numărul infecțiilor

De luni, 15 iunie, autorităţile vor pune în aplicare noi măsuri de relaxare, urmând ca mall-urile, sălile de fitness şi piscinele exterioase să fie redeschise, va creşte numărul persoanelor care pot participa la evenimente, iar cei care vin din ţări cu număr mic de cazuri de coronavirus nu mai intră în autoizolare.

De asemenea, sunt reluate activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici. Însă, în interiorul centrelor comerciale nu se permite activitatea restaurantelor, cafenelelor sau altor asemenea localuri publice, cu excepţia celor dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe minime de 2 metri între mese şi cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii la o masă; exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri şi a cinematografelor.