Revenire :tinute “pe bara” cateva luni de normele BNR, bancile reincep finantarile in valuta

Chiar daca normele bancii centrale au condus la o usoara scadere a creditelor in valuta pe luna octombrie (probabil trendul s-a accentuat in noiembrie), bancile
si-au redresat pozitiile, iar creditele ipotecare se pot lua din nou in euro.





Ultimul trimestru din 2005 este clar caracterizat prin reorientarea creditelor luate de persoanele fizice de pe valuta pe lei. Statisticile BNR au demonstrat deja o usoara scadere a creditului in valuta. Tendinta de reorientare a populatiei catre lei in detrimentul valutei a fost accentuata si de scaderea dobanzilor la creditele in lei, cel putin pe perioada in care bancile au luptat pentru a-si ajusta fondurile proprii la noile reglementari impuse de BNR.


Perioada “de tacere” a creditelor in valuta se apropie insa de sfarsit. Majoritatea bancilor si-au majorat fondurile proprii si au reinceput sa acorde credite in valuta. In noul context se pot intrevedea totusi anumite tendinte. “In ceea ce priveste prioritizarea ofertelor de creditare in valuta, ne vom concentra in principal pe produsele de finantare pe termen lung, pentru ca, acordate in lei, acestea comporta un risc de pret pentru consumator mai mare decat riscul valutar in cazul finantarii in valuta”, precizeaza oficialii Raiffeisen Bank, fapt care ne indreptateste sa credem ca, in 2006, creditele ipotecare si imobiliare se vor acorda din nou majoritar in valuta. Dragos Cabat, vicepresedinte Asociatia Analistilor Financiari (CFA), se asteapta ca anul 2006 sa aduca o accentuare a ritmului de crestere a creditului ipotecar si imobiliar. In acest context, pare logic ca finantarile pe termen lung sa se realizeze in euro, cu atat mai mult cu cat si moneda spre care se indreapta Romania din perspectiva integrarii este euro.









“Anul urmator va marca probabil cresteri ale creditului de retail ceva mai mici decat in 2005, catre 35-40%, cel putin ca numar al acestor credite si nu neaparat valoric.”

Dragos Cabat,

vicepresedinte Asociatia Analistilor Financiari (CFA)




Totusi, in toate tarile din lume, populatia se imprumuta majoritar in moneda nationala. Scaderea dobanzilor a facut atractive creditele in lei, tendinta care ar putea continua si anul viitor, in special pe creditul de consum si nevoi personale. Cu atat mai mult cu cat aici tendinta este de majorare a perioadei de rambursare a creditului de la cinci ani, la sapte si chiar zece ani.
Pe de alta parte, ìscaderea accentuata, chiar sub rata inflatiei, a dobanzii pasive a diminuat atractivitatea constituirii de depozite de catre populatie si astfel a deplasat preferintele catre consum”, precizeaza Dragos Cabat, vicepresedinte Asociatia Analistilor Financiari (CFA).
Campaniile promotionale ale bancilor vor indrepta si mai mult populatia catre consum. “Aceste schimbari vor duce la expuneri tot mai mari ale bancilor comerciale pe perioade mai indelungate, in absenta surselor pe aceleasi termene (deci un dezechilibru de maturitate) care inseamna cresterea profilului de risc al sistemului bancar”, precizeaza Cabat.
De asemenea, procentajul creditelor neperformante in domeniul finantarii persoanelor fizice este de asteptat sa creasca in continuare.