Galeria Română îi va aduce un omagiu pictorului Eugen Crăciun la 100 de ani de la nașterea sa

Galeria Română precizează că vor fi expuse lucrări reprezentative, picturi sau tehnici mixte, din diferite perioade ale creației sale, cu tendințe care îl încadrau pe artist în realismul magic, în post-impresionism sau în zona oniric-surrealistă.

Vernisajul va avea loc marți, 17 mai 2022, începând cu ora 19:00, Bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, București.

De asemenea, Galeria Română mai spune că programul de vizitare este de luni până vineri între orele 10:00 – 18:00 și sâmbătă între orele 10:00 și 15:00.

De asemenea, Galeria Română amintește că Eugen Crăciun s-a născut la data de 28 februarie 1922, la Piatra Neamț. Faimosul pictor a fost student al Academiei de Arte Frumoase, Iași, secția Pictură, avându-l profesor pe Corneliu Baba, în perioada 1947  – 1950. Ulterior, acesta a fost și student al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, București, secția Pictură, cu profesorii Alexandru Ciucurencu și Octav Angheluță, în perioada 1950 – 1953.

Între 1955 și 1957 a fost lector universitar la Institutul de Arte Plastice „Ioan Andreescu”, din Cluj-Napoca, însă din anul 1954 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

De-a lungul vieții sale, pictorul Eugen Crăciun a colaborat la ziare și reviste cu desene și reproduceri, printre care amintim „Mara”, Ioan Slavici (1961), „Mein hund Hasso”, Oscar Paulini (1966), „Poezia lui Eminescu”, 2 vol, Dumitru Popovici (1968), Balada populară „Badiul” (1970).

Lucrările lui Eugen Crăciun sunt prezente în muzeele din toată lumea

O bună perioadă de timp, Eugen Crăciun a efectuat călătorii de studiu și documentare în Bulgaria, U.R.S.S, Ungaria, Cehoslovacia, Germania, Polonia, Austria, Franța, Italia, Iugoslavia, Elveția.

A avut expoziții personale și de grup în țară și în străinătate, iar lucrările sale se află în colecții muzeale, instituții de stat și colecții particulare în România, Anglia, Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Spania și Statele Unite ale Americii.

Într-un articol publicat în septembrie 1956 în ”Ziarul Scânteia”, Petru Comarnescu spunea ”Unele opere de artă au darul de a ți se impune de-a dreptul, prin expresia și frumusețea lor, prin adevărul ce-l oglindesc cu un vădit accent personal. Ele nu te lasă nepăsător, ci, dimpotrivă, îți deschid noi căi de înțelegere a realității, te emoționează, te încântă, dându-ți simțământul că te-ai îmbogățit sufletește. Astfel sunt lucrările în ulei, pastel și guașă ale pictorului Eugen Crăciun”.