Scandal de pomina. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace si simbol al luptei pentru democratie, Nelson Mandela, apare pe lista teroristilor care nu au dreptul de acces pe teritoriul Statelor Unite.

Mai mult, daca Mandela doreste sa obtina viza pentru SUA, aceasta cerere trebuie semnata personal de secretarul de stat, mai precis de Condoleezza Rice, care a numit aceasta situatie „jenanta” si a promis ca va lua masuri de urgenta.

Cum a ajuns Mandela pe aceeasi lista cu teroristi fiorosi? O scapare „tehnica” realizata de angajati care nu cunosc prea multa istorie a facut ca toti membrii fostului Congres National African (ANC), miscare revolutionara care lupta in urma cu cateva decenii impotriva politicii de Apartheid, sa fie considerata o organizatie terorista. Evident, eticheta de „organizatie teorista” a fost pusa de autoritatile sud-africane, minoritatea alba.

Insa aici este vorba de anii 1970-1980. Nelson Mandela a fost eliberat din inchisoare dupa 27 de ani si a devenit primul presedinte de culoare al Africii de Sud, in 1994.

Iata ca astazi, din exces de zel birocratic, Mandela este pe aceeaasi lista cu membrii gruparii Hamas. Printre alte gafe diplomatice „made in USA” se numara refuzul din 2007 de a acorda viza fostului ambasador al Africii de Sud in SUA in perioada 2002-2006. Barbara Masekela nu a putut sa isi viziteze un var indepartat aflat pe moarte intr-o clinica din SUA, desi in urma cu 4 ani fusese considerata un oficial de rang inalt, ce beneficia de imunitate diplomatica.

Data: 1 mai 2008

Sursa: msnbc