Dăncilă a transmis în mesaj că „cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia”.  De fapt, evenimentul despre care a vorbit premierul a avut loc pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia, în timp ce  pe Câmpia Libertăţii, care se află la Blaj, s-a strigat în 1848 „Noi vrem să ne unim cu ţara”.
„Marcăm astăzi Ziua Imnului Naţional al României, sărbătoare cu o încărcătură aparte în Anul Centenar al Marii Uniri. „Deşteaptă-te, române!” le-a insuflat curaj românilor în multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia, acordurile sale exprimând atunci bucuria voinţei împlinite a românilor de unitate”, a declarat premierul Dăncilă în mesajul său transmis cu prilejul Zilei Imnului Naţional.

Adunarea de la 1 decembrie 1918 nu a avut loc pe Câmpia Libertăţii din Alba Iulia, ci pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia, unde episcopul unit al Gherlei, Iuliu Hossu, a rostit un discurs.

Pe Câmpia Libertăţii din Blaj, judeţul Alba, au avut loc, în 1848, două adunări naţionale, în lunile mai şi septembrie, când zeci de mii de oameni au strigat „Noi vrem să ne unim cu ţara!”.