Gabriela Firea vorbește despre dubla sinucidere din Hunedoara

Gabriela Firea a reacționat emoționant, printr-un un semnal de alarmă, după dubla sinucidere din Hunedoara. Fostul ministru și-a exprimat șocul față de acest tragic eveniment.

Ea a subliniat că este vorba de o tragedie și a adăugat că unii părinți nu oferă ajutor specializat copiilor lor, de rușine.

Reamintim că, sâmbătă, 9 decembrie 2023, două adolescente în vârstă de numai 15 ani au decis să își ia viața. Ele s-au aruncat în gol de pe o clădire abandonată, de la înălțimea de 20 de metri. Totul s-a petrecut în localitatea Lupeni.

Cele două fete au redactat un bilet de adio și au lăsat mesaje care indică faptul că au luat această decizie extremă din cauza unor probleme în relațiile cu prietenii.

Firea vorbește despre părinții celor două fete și critică faptul că nu le-au oferit ajutor specializat.

„M-a șocat cazul celor două adolescente din Hunedoara care au decis să-și curme viața, împreună. De fapt, e puțin spus că e un caz șocant, este o tragedie. Mă gândesc la părinții care trec prin cele mai negre zile și care nu vor înțelege vreodată alegerea făcute de proprii copii.

Toate detaliile acestui caz din Lupeni, cel puțin cele expuse public, sunt precum un cuțit răsucit în rană pentru părinții acestor două tinere. Nu vor putea înțelege vreodată de ce, fără vreun semnal prealabil, fiicele lor au ajuns să recurgă la un asemenea gest”, precizează politicianul.

Semnal de alarmă despre depresia adolescenților

Gabriela Firea a transmis, prin același mesaj postat pe Facebook, faptul că depresia în cazul adolescenților trebuie tratată extrem de serios.

Ea susține că acest lucru este valabil mai ales în urma efectelor avute de pandemie asupra copiilor.

„Depresia adolescenților nu este o glumă și trebuie tratată cu foarte mare atenție. Ultimii ani, cu marile lor provocări – pandemia, când tinerilor le-a lipsit socializarea, războiul din Ucraina, când mulți tineri au dezvoltat temeri pentru propria familie – i-au împins pe tineri către anxietate, tulburări emoționale, tulburări de adaptare sau chiar suicid.

În statisticile oficiale, 22.000 de copii și adolescenți români trăiesc cu o boală mintală, iar mulți alții se confruntă cu diferite dificultăți de dezvoltare, emoționale sau cognitive. Însă, mulți dintre copiii cu nevoi psiho-emoționale nu sunt diagnosticați pentru că părinții se tem de eventualele discriminări la care ar putea fi supuși. Mai pe scurt, unii părinți nu duc copilul la doctor de rușine față de cei din jur”, spune ea.

Părinții ar trebui să discute mai mult cu copiii lor

Firea privește acest caz cu ochii unui părinte și spune că toți copiii de adolescenți ar trebui să își pună anumite întrebări importante. Ea oferă și câteva date statistice ale Organizației Mondiale a Sănătății.

„Am analizat această știre ca mamă a trei copii. Și sunt convinsă că la fel au făcut toți ceilalți părinți care au aflat de tragedie. Sunt multe întrebări pe care și le pune acum orice părinte de adolescent. Stăm suficient de vorbă cu copiii noștri? Știm toate frământările și problemele prin care aceștia trec? Îi sprijinim așa cum și-ar dori?

Cred că ar trebui să ne pună mai mult pe gânduri studiul Organizației Mondiale a Sănătății care arată că sănătatea mintală a copiilor și adolescenților români este mult mai afectată decât cea a copiilor din alte țări.

33% dintre adolescenții români, cu vârsta între 11 și 15 ani, se simt triști de mai multe ori pe săptămână, față de o medie de 13% în cele 45 de țări incluse în acest studiu al OMS”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.