Apple este singurul mare producător de smartphone-uri care nu a inclus această funcţie în telefoanele sale. Este vorba de NFC- Near Field Communication. iPhone 5S, cel mai performant telefon Apple, vine cu un senzor care citeşte amprenta utilizatorului, însă americanii se pare ca au omis să includă şi un cip NFC.

NFC este o reţea wireless de frecvenţă înaltă pe distanţe scurte, care permite schimbul de date între dispozitive aflate la o distanţă de maxim 10 cm.

Un telefon echipat cu cip NFC poate fi utilizat în loc de cartelă de transport, cartelă de acces sau card de credit. În lume, serviciile locale bazate pe NFC sunt deja disponibile pentru 50 de milioane de utilizatori de telefoane mobile. Aceştia pot călători, face cumpărături şi obtine informaţii doar trecându-şi telefoanele prin dreptul unor dispozitive "cititoare"

Pentru a utiliza tehnologia NFC pe telefonul smartphone, acesta trebuie să se afle la aproximativ 2,5 cm de terminalul de plată inteligent, accesoriul inteligent, punctul de acces inteligent sau eticheta inteligentă cu care se doreşte schimbul de informaţii.

Tehnologia a fost pusă la punct în 2004 de Nokia, Sony şi Philips. Primul telefon cu NFC a fost Nokia 6131. Acesta a fost prezentat în premieră la ediţia din 2007 a Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas.

LISTA TERMINALELOR CARE INCLUD TEHNOLOGIA NFC