Fructele de pădure sunt alimente cu beneficii mai puțin cunoscute. În acest articol scoatem la iveală aceste beneficii și te îndrumăm cu privire la câteva utilizări ale acestora în gastronomie.

Beneficiile fructelor de pădure 

  1. Afine

O porție de afine (148 de grame) conține 4 grame de fibre, vitamina C, vitamina K, Magnan și alți nutrienți, însă în cantități mai mici. Afinele sunt foarte populare deoarece sunt sărace în calorii, dar sunt bogate în fibre. Fibrele sprijină sănătatea digestivă și pot promova un tranzit intestinal regulat. Consumul afinelor contribuie la prevenirea constipației și poate susține o digestie sănătoasă.

De asemenea, afinele sunt fructele cu cel mai ridicat nivel de antioxidanți. Antioxidanții protejează corpul uman de radicalii liberi, molecule care pot contribui la îmbătrânire și boli precum cancerul. Totodată, acești antioxidanți prezenți în afine protejează colesterolul din sânge, prevenind deteriorarea lui.

Afinele au un conținut scăzut de zahăr și un indice glicemic moderat. Ajută la menținerea zahărului din sânge sub control, aspect foarte important pentru persoanele care suferă de diabet.

Este recomandat să consumi o porție de cel puțin 2-3 ori pe săptămână. Nu este obligatoriu să mănânci afinele în forma lor brută. Poți să le integrezi în dieta ta prin alte metode: în smoothie-uri, în salata de fructe, în deserturi sau în iaurt.

 

  1. Zmeura

Zmeura este un fruct foarte bogat în:

  • vitamina C, vitamina B și vitamina K
  • mangan, potasiu și magneziu (minerale)
  • fibre

Precum afinele, zmeura este o sursă excelentă de antioxidanți. De asemenea, acest fruct are și un conținut caloric scăzut, fiind ideal pentru gustări sau preparate sănătoase. Printre principalele beneficii pe care le aduce consumul de zmeură se numără menținerea sănătății cardiovasculare. Acest fructe sunt bogate în compuși antiinflamatori și antioxidanți, aspecte ce protejează inima împotriva stresului oxidativ. Oxidanții se mai ocupă și de alte aspecte ale sănătății: sănătatea pielii, cea digestivă și cea cognitivă.

Conținutul bogat în vitamine face zmeura un aliment potrivit pentru a avea grijă de sistemul imunitar și de sănătatea generală a corpului. 

  1. Mure

Făcând parte din aceeași familie de fructe, anume fructele de pădure, murele împart o mulțime de calități și beneficii cu celelalte două tipuri precizate anterior. Consumul regulat al murelor ajută la sănătatea sistemului imunitar și la protejarea organismului. Sunt bogate în vitamina C, vitamina K și mai multe tipuri de vitamina B. Din compoziția lor nu lipsesc mineralele, fibrele și antioxidanții. Datorită acestor resurse, murele ajută la sănătatea digestivă și la sănătatea inimii. Mențin un nivel corespunzător de bacterii benefice în organism și ajută la protejarea inimii împotriva bolilor vasculare.

Rețete cu fructe de pădure

  1. Tartă sau plăcintă cu afine

Această rețetă este simplă și are un timp de preparare foarte scurt. Ai nevoie de un aluat pentru plăcintă congelat. Se poate realiza și cu aluat făcut în casă, însă este mai facil să-l folosești pe cel congelat. Trebuie să mai pregătești 50 g zahăr de cocos, o lingură cu suc de lămâie, o jumătate de lămâie fără coajă și o lingură de amidon de porumb. Afinele trebuie să fie într-o cantitate de 400 g. Se așează toate ingredientele într-un bol și se amestecă. Trebuie să fii atent și grijuliu, deoarece afinele trebuie să rămână întregi. După ce ai amestecat, poți lua aluatul pentru a-l întinde pe tavă. Torni amestecul peste, apoi bagi tava la cuptor pentru 20 de minute la o temperatură de 180 grade.

  1. Înghețată de casă cu fructe de pădure

Pentru această rețetă ai nevoie de 500 ml de smântână lichidă, 400 ml de lapte, 150-200 g de zahăr, și amestec de fructe de pădure. Trebuie să torni smântâna, zahărul și laptele într-un vas, iar apoi să amesteci până se dizolvă zahărul. Tai fructele în bucățele mai mici și le pui în amestec. Amestecul trebuie încălzit la foc mediu, amestecând constant. Ingredientele trebuie doar să se încălzească, nu să fiarbă. Următorul pas este să lași amestecul să se răcească pentru a se infuza cu aromă. 15-20 de minute sunt suficiente pentru acest pas. După ce se răcește, toarnă amestecul într-o mașină de înghețată. Dacă nu ai un astfel de dispozitiv, toarnă conținutul într-un recipient adânc, bagă-l la congelator și amestecă la fiecare 30 de minute timp de 3-4 ore.

Fructele de pădure sunt prezente într-o gamă variată de rețete. De la mic dejun până la smoothie-uri sau biscuiți, acestea joacă un rol foarte important în alimentația zilnică. Au beneficii care nu pot fi trecute cu vederea, iar consumul lor regulat îți îmbunătățește sănătatea. Totuși, trebuie să fii atent de unde le cumperi. Este recomandat să achiziționezi doar de la comercianți avizați, iar după cumpărare, fructele trebuie spălate obligatoriu.