Frica de îmbolnăvire cu virusul A/H1N1 şi larga mediatizarea a răspândirii rapide a gripei noi a împins mare parte dintre români în farmacii, unde cererea pentru măşti de protecţie a crescut considerabil.

Practic, volumul vânzărilor pentru măştile de faţă care oferă protecţie împotriva raspândirii virusului gripal aproape s-a dublat. „Doar în luna octombrie, numărul de unităţi vândute a fost de 7.700, comparativ cu luna septembrie când au fost eliberate 2.900 bucăţi. Astfel, vânzările înregistrate pentru acest produs aproape s-au dublat de la o lună la alta la nivelul întregului lanţ de farmacii”, a declarat pentru capital.ro Georgeta Ionică, responsabil al Serviciului Promovare şi Comunicare din cadrul farmaciilor DONA.

Cea mai mare cerere de măşti de protecţie a fost însă înregistrată în zonele unde au existat adevărate focare de gripă nouă. „O creştere a a cererii pentru măştile de protecţie s-a înregistrat în ultima perioadă, în localităţile unde au existat focare de gripă”, a afirmat Veronica Burlacu, PR Manager al A&D Pharma, companie care deţine farmaciile Sensiblu.

Românii, tot mai îngrijoraţi

De asemenea, îngrijorarea românilor se vede şi în numărul tot mai mare de clienţi care apelează la farmacişti pentru a întreba despre metodele de prevenire împotriva virusului A/H1N1. Cu toate acestea, potrivit oficialilor marilor lanţuri de farmacii, nu s-a creat încă panică, ceea ce este un lucru bun.

„Deşi oamenii sunt preocupaţi de starea lor de sănătate şi caută informaţii atât despre gripa sezonieră cât şi despre gripa nouă, reacţia lor este echilibrată, ceea ce este un lucru bun. Nu este de dorit să se creeze panică şi nici nu este recomandabil să facă excese în ceea ce priveste automedicaţia. Recomandăm însă clienţilor noştri să apeleze la medic şi farmacist atunci când au nevoie de sfaturi pentru sanatatea lor sau constată ca au semne ale gripei”, a mai spus oficialul Sensiblu.

Măştile care pot fi achiziţionate din farmacii sunt fabricate din hârtie şi pânză, iar preţurile variază între 36 de bani şi 4,2 lei, în funcţie de farmacia de unde sunt achiziţionate. De asemenea, farmaciştii recomandă ca aceste măşti să fie purtate doar o singură dată, mai ales în zonele aglomerate unde nu poate fi controlată apropierea de persoanele străine, posibil infectate.

Peste 500 de cazuri de gripă nouă

Până în acest moment în întreaga ţară au fost semnalate peste 500 de cazuri de gripă nouă, astăzi fiind prima zi în care au fost suspendate toate cursurile în cadrul unei şcoli din Capitală.

În acest moment vaccinul împotriva gripei noi nu este disponibil în farmacii. „Până la apariţia vaccinului impotriva gripei noi, persoanelor infectate cu virusul A/H1N1 le sunt administrate medicamente antivirale (inhibitori de neuraminidaza). Aceste medicamente antivirale (Zanamivir, Oseltamivir) nu se găsesc în farmacii, deoarece în luna mai 2009 Ministerul Sănătăţii a achiziţionat toate cantitaţile disponibile în farmacii pentru a fi utilizate cu maxima eficientă în interesul sănătăţii publice”, a mai spus Georgeta Ionică de la farmaciile DONA.

Aceasta atenţionează de asemenea, că vaccinul anti-gripal sezonier nu protejează împotriva gripei porcine. Acesta asigură imunitate doar împotriva unor tulpini ale virusului ce declanşează gripa umană sezonieră.