Perspectiva injectării unor noi fonduri în Dexia, care a beneficiat deja de o recapitalizare de 6,4 miliarde de euro în 2008, riscă să pună în pericol capacitatea celor două state de a-şi reduce deficitele într-un moment în care bugetele statelor din zona euro se află sub atenţia pieţelor.

Potrivit unui acord convenit de ministrul belgian de Finanţe Steven Vanackere şi omologul său francez Pierre Moscovici, Belgia va injecta 2,92 miliarde de euro şi Franţa va injecta restul de 2,59 miliarde de euro. În schimbul fondurilor, cele două state vor primi acţiuni preferenţiale cu drepturi de vot.

Pe lângă recapitalizare, Franţa şi Belgia au decis să-şi erajusteze garanţiile acordate pentru Dexia. Plafonul garanţiilor a fost redus de la 90 la 85 miliarde de euro iar partea Belgiei în repartizarea definitivă a garanţiilor va fi redus de la 60,5% la 51,4%, în timp ce partea Franţei va creşte de la 36,5% la 45,59%.

Anul trecut Belgia, Franţa şi Luxemburg au salvat Dexia de la faliment prin dezmembrarea grupului şi oferirea de garanţii de stat de 90 miliarde de euro pentru acoperirea necesităţilor sale de finanţare. În cadrul procesului de dezmembrare, statul belgian a acceptat să preia 100% din Dexia Banque Belgique, entitatea belgiană a grupului prezentă pe piaţa de retail, pentru patru miliarde de euro. În Franţa, Dexia a vândut pachetul majoritar de acţiuni la divizia sa de finanţare a colectivităţilor locale Dexia Municipal Agency (Dexma) pentru 380 milioane de euro. Caisse des Depots şi Banque Postale au preluat fiecare o participaţie de 31,7% din acţiunile Dexma.
Sursa: Agerpres