Un ziarist francez de la revista Auto Plus a fost arestat preventiv 48 de ore, dupa ce a divulgat mai multe informatii privind proiecte viitoare ale companiei Renault, anunta Reporters sans frontières (RSF).

 

Ziaristul este acuzat de „dare de mita, abuz de incredere, divulgarea de informatii cu caracter confidential si secrete de fabricatie.”

Este pentru prima data cand un jurnalist este arestat in Franta, cu atat mai mult un jurnalist auto. Cel in cauza a primit interdictia de a intra in contact cu oficialii Renault sau furnizorii companiei.

 

Renault l-a dat in judecata pe jurnalist in urma publicarii unui articol care continea fotografii si text privind viitorul Twingo, informatii obtinute cu ajutorul unui angajat din interiorul companiei franceze. Renault a incercat de fapt sa descopere „cartita” din interiorul sau, motiv pentru care a folosit acuzatia de dare de mita, oficialii francezii fiind convinsi ca imaginile si informatiile au fost platite substantial de catre jurnalist, pentru obtinerea exclusivitatii.

 

Politia a perchezitionat timp de 8 ore sediul Auto Plus aseara, de unde a confiscat mai multe hard-drivere, documente, fotografii si a copiat continutul corespondentei electronice.

 

Presa franceza este socata de un astfel de comportament al autoritatilor, mai ales ca se pregateste o noua lege, in care jurnalistii sunt obligati sa isi dezvaluie sursele, un factor esential al acestei meserii.

 

Sursa: Capital.fr