‘Tot ce se întâmplă aici este politic, modul în care se procedează este politic. Chiar şi ei (poliţiştii) nu sunt obişnuiţi să se întâmple astfel, să fie gradaţi care asistă la audiere, care pun ei înşişi întrebările”, a spus Drouet la ieşirea din secţia de poliţie unde a fost reţinut de miercuri seară împreună cu alţi protestatari. 

De profesie şofer de camion şi iniţiator pe 17 noiembrie al primei mobilizări naţionale a ”vestelor galbene”, Eric Drouet a ajuns în arestul poliţiei pentru organizarea unei manifestaţii neautorizate. ”În seara aceasta nu vom face o acţiune masivă, dar vrem să şocăm opinia publică. Nu ştiu dacă vor fi mulţi cu noi pe Champs Elysee (…) Vom merge toţi şi fără veste” galbene, a transmis el miercuri după-amiază într-un mesaj video pe Facebook. 

Întrebat la ieşirea din arest despre sprijinul pe care i l-au oferit numeroşi manifestanţi din mişcarea ”vestelor galbene”, Eric Drouet a răspuns că protestele vor continua ”cu sau fără mine”, dar a adăugat că el nu se consideră a fi ”un reprezentant al vestelor galbene”. ”Sâmbetele se vor face, manifestaţiile se vor face. Este o mişcare a cetăţenilor”, a mai spus el despre protestele care de la jumătatea lunii noiembrie se desfăşoară în Franţa în fiecare sâmbătă. 

Considerat un lider de facto al mişcării ”vestelor galbene”, Eric Drouet s-a evidenţiat mai ales când a anunţat pe 5 decembrie, la un post de televiziune, că doreşte să pătrundă în Palatul Elysee, declaraţie care i-a adus un dosar penal. El a mai fost arestat şi pe 22 decembrie, pentru că avea asupra sa o bâtă, faptă pentru care riscă până la şase luni de închisoare. 

Începute ca un protest împotriva creşterii taxelor la combustibil, manifestaţiile s-au transformat într-o mişcare de contestare a preşedintelui Emmanuel Macron şi au fost marcate de arestări masive – unele cu caracter preventiv -, acte de vandalism şi intervenţii ale forţelor de ordine cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.