Confruntate cu un nivel alarmant de absenteism şi rezultate slabe la învăţătură, trei şcoli profesionale din Franţa au pus la cale un plan inedit prin care să îşi asigure numărul necesar de elevi şi implicit locuri de muncă pentru profesori şi personalul administrativ: plătirea elevilor din fonduri publice pentru a veni la şcoală.

 

Cine vine la scoală, nu are deloc absenţe nemotivate şi mai învaţă şi bine, poate câştiga un premiu cuprins între 2.000 şi 10.000 de euro pentru întregul colectiv de elevi.

 

Fiecare clasă porneşte cu un buget iniţial de 2.000 de euro, care poate fi suplimentat de 5 ori pe perioada celor 24 de săptămâni pana la finele experimentului. Dacă elevii sunt în formatie completă până la sărbătoarea de Paşti de anul viitor şi au rezultate peste medie la învăţătură, bugetul alocat pentru premiere va ajunge la 10.000 de euro.

 

La cererea părinţilor, elevii nu vor primi bani cash, ci vor beneficia de produse sau servicii în valoare de suma câştigată, de la excursii în străinătate până la echipamente de ultimă generaţie pentru orele de educaţie fizică sau informatică.

 

Peste 2.000 de elevi vor participa la programul pilot, cu un buget total de 560.000 de euro.

 

Mai multe organizaţii politice au criticat proiectul care nu este considerat educativ şi pune sub semnul întrebării noţiunea de educaţie: „La şcoală nu te duci că eşti forţat sau mituit cu bani, ci pentru a-ţi face un rost în viaţă. În loc să îi responsabilizeze pe elevi, programul îi va determina să urmărească atingerea unui singur ţel, de-altfel secundar, acela de a câştiga niste bani nemunciţi”, a declarat Jean-Paul Huchon, preşedintelui filialei Ile-de-France a Partidului Socialist.