Numărul deceselor a fost dublu față de cifra înregistrată în data de 2 noiembrie, când 416 bolnavi au murit. De asemenea, bilanțul total al deceselor în Franţa se ridică acum la 38.289.

Numărul noilor îmbolnăviri în ultimele 24 de ore este de 36.330, mult sub recordul înregistrat luni: 52.518 cazuri. Cazurile de contaminare au ajuns la 1.502.763, al cincilea cel mai mare bilanţ din lume.

Franţa a decis restrângerea vânzărilor în supermarketuri

Premierul Franţei, Jean Castex, nu a revenit asupra unei decizii controversate, astfel că magazinele mici vor rămâne în continuare închise, însă supermarketurile vor trebui să blocheze accesul la raioanele cu produse neesențiale începând de marţi, 3 noiembrie, relatează FRANCE 24.

Guvernul a decis să facă un gest, dar fără să revină asupra deciziei de a închide magazinele mici pentru a lupta contra răspândirii COVID-19 în Franţa. Prim-ministrul Jean Castex a anunţat duminică, 1 noiembrie, într-un interviu la telejurnalul de la ora 20 de pe TF1 că supermarketurile deschise vor trebui să blocheze accesul la raioanele de produse neesențiale începând de marţi.

„Cu siguranţă nu este momentul să revenim asupra măsurilor anunţate, e mult prea devreme”, a estimat şeful guvernului care i-a îndemnat pe „toţi şi toate, dincolo de comercianţi, (să fie) extrem de vigilenţi” şi să respecte izolarea: „E în joc supravieţuirea economiei, e în joc sănătatea noastră colectivă”, a insistat el.

„Vânzarea produselor care (…) sunt deja interzise în magazinele de proximitate” vor fi de asemenea interzise „în supermarketuri” începând de marţi, a adăugat prim-ministrul.

Recunoscând că este „sfâşietor”, Jean Castex a promis să „susţină masiv (aceste magazine) pentru ca ele să nu se închidă”.

„Am decis deja să ne întâlnim să vedem dacă situaţia se ameliorează, cum vor putea ieşi treptat din această situaţie, este o conciliere între imperativele economice şi imperativele sanitare”, a adăugat el. „Dar astăzi, este clar, prioritatea este protejarea sănătăţii concetăţenilor noştri”.

Prim-ministrul a afirmat că înţelege că francezii „se plâng”, adăugând că se va face o reevaluare „peste 15 zile şi apoi, mai ales, la termenul de 1 decembrie fixat ca sfârşit al acestei perioade de izolare”, notează FRANCE 24.

„Le spun acestor comercianţi şi tuturor celorlalţi, cu cât veţi respecta mai bine regulile astăzi, pentru toţi cetăţenii, cu cât veţi respecta toate aceste restricții de securitate sanitară, cu atât vom putea ieşi mai repede”, a adăugat el.