Franco Frattini, a declarat, marţi, că, dacă va fi aprobată de G8, propunerea Italiei de reducerea la jumătate a costurilor transferurilor bancare pentru muncitorii străini care trimit bani în ţara de origine ar aduce în cazul românilor economii de 140 de milioane de euro pe an.

Frattini a spus că, în calitate de ţară care asigură preşedinţia G8, Italia va prezenta un plan de recuperare economică la summitul care începe miercuri la l’Aquila.

„Programul nostru va fi ambiţios şi complex. Vom porni de la atenţia acordată părţii celei mai sărace a lumii, care va fi, evident, motiv de discuţie (…) Desigur, ne vom preocupa de impactul asupra unor categorii de lucrători. Ne gândim la lucrătorii străini care trimit câştigurile în ţara de origine. Este un fenomen care priveşte mult şi România şi vom propune la G8 măsuri de îmbunătăţire a situaţiei lor (…) vom propune să se reducă cu jumătate costurile transferurilor lor de bani. Este un fenomen care numai pentru România ar putea să însemne o cifră mai mare de 100-140 de milioane de euro în fiecare an. Voi ştiţio că volumul veniturilor trimise în ţară (din Italia în România, n.red.) a ajuns la 2 miliarde şi jumătate. Dacă vă gândiţi că media costurilor transferurilor veniturilor ajunge la 10% este evident că este un sacrificiu”, a spus Frattini, citat de Mediafax.

Franco Frattini a participat la un forum economic româno-italian desfăşurat la Bucureşti şi a afirmat, de asemenea, că aprobarea acestei măsuri va determina un flux major de venituri inclusiv către România.

SURSA
: Mediafax